Více času na podstatné

Maximální minimum pro původce odpadů – Ústav životního prostředí Přírodovědecké fakulty UK spouští kurz o legislativě odpadů

05.09.2018 07:29

Častěji pro menší firmy ale ani pro větší společnosti nebývá jednoduché vyznat se v legislativě nakládání s odpady. Často dochází k mylným výkladům zákona o odpadech a jeho prováděcích právních předpisů, které mohou znamenat na jedné straně udělení sankcí, na druhé straně zbytečně vynaložené finance na nakládání s odpady, které by například ani nemusely být zařazeny do odpadového režimu.

„Na přednáškách o aktuální legislativě odpadů se často setkávám s lidmi, kteří potřebují znát základy – definici odpadu, vedlejší produkty nebo základní povinnosti původců odpadů,“ říká jeden z lektorů kurzu Mgr. Štěpán Jakl z odboru odpadů Ministerstva životního prostředí. Právě na tento aspekt je kurz „Maximální minimum pro původce odpadů“ zaměřen.

Kurz si klade za cíl jít od základů problematiky legislativy odpadového hospodářství až po způsoby řešení složitějších situací a kontroverzních výkladů. „Účast lektorů, kteří mají možnost být u procesu vzniku legislativy, zajišťuje, že informace získané na našem školení o odpadech jsou aktuální a dokážeme je lidsky a přitom přesně vysvětlit,“ shrnuje jednu z výhod kurzu člen organizačního týmu Mgr. Vojtěch Pilnáček. Zaměření kurzu je komplexní od obecných principů odpadové legislativy, jako jsou povinnosti původců, definice odpadu, vedlejší produkty, odpadová evidence, zařazování a kategorizace odpadů až po nakládání se specifickými odpadovými toky jako jsou vedlejší produkty živočišné výroby, kaly z čistíren odpadních vod, stavební a demoliční odpady nebo biologicky rozložitelné odpady.

Podstatným a často opomíjeným tématem jsou základy správního řádu a přestupkové a sankční ustanovení, které jsou součástí legislativy odpadového hospodářství a proto je s nimi v programu podrobně počítáno. Kurz bude probíhat ve dvou oddělených dnech na půdě Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. „Chtěli jsme kurz rozdělit na dvě části, aby si jeho účastníci mohli mezi oběma dny vše řádně promyslet a případně v druhé části přijít s doplňujícími dotazy. Bude to intenzivní, ale myslím, že účastnící kurzu si odnesou skutečně ucelené a komplexní informace o legislativě odpadového hospodářství,“ dodává na konec Vojtěch Pilnáček.

 

 

Termín konání: 3. a 10. listopadu 2018, další informace ZDE