Více času na podstatné

Metoda k intenzifikaci studní a vrtů za pomoci dusíku úspěšně vyzkoušena

18.09.2019 10:08

Ostravské vodárny a kanalizace a.s. (OVAK) patří k průkopníkům využívání moderních vodárenských technologií v České republice. Metoda Hydropuls, která byla poprvé v České republice použita v Ostravě v roce 2017, umožňuje čištění studní prostřednictvím impulzů vysoce stlačeného vzduchu. V tomto roce bylo na počátku léta v Ostravě, opět poprvé v ČR, vyzkoušeno této metody k intenzifikaci studní a vrtů za pomoci dusíku. Výsledky jednoznačně prokázaly, že vydatnost některých studní se po aplikaci Hydropulsu až ztrojnásobila. V současné době, kdy se velká část Česka potýká s nedostatkem pitné vody, je hledání a používání vhodných technologií k intenzifikaci vodních zdrojů pro dostatek kvalitní pitné vody, nezbytné. Ostrava je v tom příkladem.

 

Ostrava je zásobována pitnou vodou z podzemních zdrojů v rozmezí 35–40 % a roční produkce pitné vody z těchto zdrojů se pohybuje kolem 6–8 mil. m3 vody. K čištění studen a vrtů od usazenin byla používána částečně mechanická cesta stírání stěn studen kartáči či gumovými kruhy a chemická cesta za použití speciálně vyvinutých chemikálií. Bohužel, některé typy výstroje studní, zvláště na prameništi Ostrava - Nová Ves, se nedařilo v minulém období zcela úspěšně vyčistit. Proto se hledaly další možnosti pro zlepšení čistícího efektu a poprvé v roce 2017 byla vyzkoušena v čištění některých ostravských zdrojů vody metoda Hydropuls. Její princip je používán od začátku padesátých let minulého století pro různé účely jak v seizmickém průzkumu, tak i při těžbě ropy. Prostřednictvím zařízení, které vytváří opakované velmi krátké tlakové impulzy, dochází k uvolnění jemnozrnných železitých a manganičitých usazenin nejen z povrchu výstroje studny, ale rovněž ve zvodnělých štěrcích v okolí čištěné studny či vrtu. Uvolněné sedimenty se vyplavuji do prostoru, odkud jsou následně odčerpávány na terén či do připravených kontejnerů.

 

Technologie Hydropuls je nejen velmi účinná, ale z ekologického hlediska zcela nezávadná metoda, protože v souvislosti s jejím používáním nedochází k jakémukoliv zanesení ekologických škodlivých látek jako např. chemikálie a explozivní plyny do podloží. Zkoušky technologie Hydropuls v Ostravě proběhly velmi úspěšně, u různých studen se podařilo zvýšit jejich výkon např. ze 7,5 l/s na 16,1 l/s nebo z 1,7 l/s na 5 l/s. Pro vysokou úspěšnost této metody bylo vedením společnosti OVAK rozhodnuto, že bude použita i v roce 2020.