Více času na podstatné

Mezinárodní konference Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje - Historie

25.08.2015 13:39

Podnět k uskutečňování mezinárodních konferencí k problematice environmentálního účetnictví resp. účetnictví udržitelného rozvoje vzešel na jednání pracovní skupiny ISAR (International Standards of Accounting and Reporting – Mezinárodní pracovní skupina expertů pro mezinárodní standardizaci účetnictví a výkaznictví) při UNCTAD (United Nationas Conference on Trade and Deveopment – Konference spojených národů pro obchod a rozvoj), které je Česká republika členem. Konání konferencí bylo též podporováno divizí udržitelného rozvoje OSN, kde jsme byli členy pracovní skupiny pro environmentální manažerské účetnictví.

První konference organizovaná Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci s univerzitami a dalšími organizacemi působícími v oblasti životního prostředí se uskutečnila v roce 2001, pak následovaly další, poslední, celkově desátá, v roce 2012.

Cílem konferencí byla diskuse k nejnovějším poznatkům, trendům a aktivitám z oblasti udržitelného rozvoje, výměna zkušeností a vědeckých poznatků z oblasti implementace účetnictví a reportingu udržitelného rozvoje na mikro i makro úrovni. Na jednání byly zároveň prezentovány výsledky řešení projektů vědy a výzkumu zaměřené na danou problematiku.

 

Doc.Ing. Miroslav Hájek, CSc.

 

Dovětek přípravného výboru:

Konference se uskuteční již 17.9. 2015 při příležitosti strojírenského veletrhu v Brně v rámci doprovodného programu ENVITECH 2015! Bližší informace https://www.tretiruka.cz/konference-ucetnictvi-a-reporting-udrzitelneho-rozvoje/.

K  uspořádání konference jsme se odhodlali i přesto, že jsme nezískali podporu odpovědných ministerstev. Jsme přesvědčeni o tom, že setkávání odborníků, kteří sledují světové trendy v této oblasti je přínosné pro naší ekonomiku a jejího vztahu k životnímu prostředí. Máte-li o konferenci zájem, nezapomeňte se zaregistrovat co nejdříve!