Více času na podstatné

MPO předkládá novou koncepci podpory malých a středních podnikatelů do meziresortního připomínkového řízení

29.10.2012 08:01

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se připravuje na nové programovací období eu a zpracovalo koncepci podpory malých a středních podnikatelů (msp) na období let 2014 — 2020. Dokument nyní předloží ostatním resortům a hospodářským partnerům v rámci meziresortního připomínkového řízení a do konce roku ho předloží vládě.

Koncepce MSP 2014+ představuje zásadní strategický materiál pro přípravu nového programovacího období kohezní politiky EU v oblasti podnikání, současně je ale důležitá i pro přípravu národních programů zaměřených na podporu podnikatelů. Mimo to řeší i podmínky podnikání MSP obecně a klade si také za cíl motivovat podnikatele k využívání finančních prostředků z komunitárních programů EU. Globálním cílem Koncepce MSP 2014+ je posílit konkurenceschopnost a ekonomickou výkonnost malých a středních podnikatelů, která bude založená na využití a rozvoji jejich inovačního potenciálu, znalostech a vzdělávání, dále také na rozvoji mezinárodního obchodu a spolupráce firem v rámci EU i třetích zemí a na celkovém snižování energetické náročnosti podnikání samotného.

"Malé a střední podniky jsou významnou součástí národní ekonomiky a je nezbytné jim připravit půdu pro jejich další rozvoj, proto je cílem Koncepce MSP 2014+ stanovit jasné priority v oblasti podpory podnikání a také jednotlivé formy podpory, kdy bude kladen důraz především na návratné finanční nástroje typů zvýhodněných úvěrů, záruk a rizikového kapitálu," sdělil ke koncepci ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, jehož úřad připravuje pro nové programovací období také novelu zákona o podpoře MSP, která umožní poskytování podpory podnikatelům holdingovým způsobem.

Strategické priority Koncepce MSP 2014+ a jednotlivé oblasti podpory byly zformulovány na základě priorit EU a zároveň s ohledem na specifické podmínky podnikání v ČR. Významnou součástí přípravy dokumentu bylo rovněž dotazníkové šetření mezi podnikateli během letošního března a dubna. "Dle výsledků šetření jsme ještě koncepci náležitě upravili. Podpora podnikatelů v příštím programovacím období tak bude směřovat zejména na oblast kultivace podnikatelského prostředí, podporu výzkumu, vývoje, inovací a také technického vzdělávání. Výrazně bude podporována i ochrana duševního vlastnictví a internacionalizace malých a středních podnikatelů," sdělil ředitel sekce fondů EU Petr Očko.

Koncepce MSP 2014+ přináší 50 konkrétních opatření rozdělených do čtyř strategických priorit, jejichž cílem je účinně podpořit rozvoj malých a středních podnikatelů a posílit tak národní ekonomiku. V návaznosti na provedené šetření bylo pro rozvoj podnikání v ČR vytipováno následujících šest TOP opatření, které jsou pro podnikatele nejdůležitější:

  • zlepšování podnikatelského prostředí ČR,
  • podpora inovačního podnikání, včetně rozšiřování vlastních výzkumných a vývojových aktivit malých a středních podniků a rozvoje spolupráce mezi podniky a výzkumnými organizacemi,
  • podpora start—upů zejména prostřednictvím finančních nástrojů,
  • podpora technického a přírodovědného vzdělávání,
  • podpora internacionalizace malých a středních podnikatelů (podpora exportu),
  • snižování energetické náročnosti podnikání.

Při přípravě nového programovacího období se soustředí MPO na zefektivňování poskytování podpory a jsou proto upřednostňovány finanční nástroje. V této oblasti bude efektivní využít Českomoravskou záruční a rozvojovou banku jako speciální finanční instituci pro realizaci finančních nástrojů. Jedná se o další krok k naplnění projektu "Transformace ČMZRB", který je součástí Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR. Koncepce MSP bude nyní předložena ostatním resortům a hospodářským partnerům k připomínkám v rámci meziresortního připomínkového řízení a do konce roku 2012 bude předložena vládě.