Více času na podstatné

MŽP bude hledat další prostředky na vodovody a kanalizace

31.01.2018 17:24

Vodohospodářská infrastruktura, problematika sucha nebo financování údržby a péče o krajinu. I o těchto tématech dnes zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) diskutovali na společném jednání se zástupci krajských samospráv (AKČR). Závěry z dnešního jednání budou strategickým dokumentem nejen pro AKČR, ale i pro vládu ČR. 

Jedním z velmi probíraných témat byla voda. MŽP dlouhodobě upozorňuje na nutnost hospodařit s vodou v krajině tak, abychom chránili ty nejcennější zdroje podzemní vody. S tím úzce souvisí problematika sucha: návrh novely vodního zákona počítá s tzv. plány pro sucho, které by měly zpracovávat jednotlivé kraje. Základní parametry takovýchto plánů přitom určí právě vodní zákon, na kterém aktuálně pracuje ministerstvo zemědělství.

S vodou se pojí i potřebné financování vodohospodářských projektů, hlavně pak oprav vodovodů a kanalizací. MŽP tuto oblast úspěšně podporuje a ujistilo kraje, že bude i v následujících letech hledat další finanční prostředky na podporu kvalitních projektů. Kromě toho se kraje zajímaly o řešení nedostatku financí na péči o soustavy chráněných území NATURA 2000. Obě strany se shodly na tom, že je potřeba najít prostředky na zajištění péče o chráněnou krajinu vyplývající ze závazků vůči soustavě NATURA 2000 z národních zdrojů a v národních programech, které jsou v gesci MŽP.