Více času na podstatné

MŽP bude jednat s EU o zvýšení dotací na vodovody a kanalizace

09.02.2018 07:55

Až dvě miliardy korun chce Ministerstvo životního prostředí (MŽP) převést z dotací původně určených na prevenci povodní do oblasti vodovodů a kanalizací, informuje portál Naše-voda.cz. Uvedl to na včerejší konferenci Financování vodárenské infrastruktury náměstek ministra pro řízení sekce fondů EU Jan Kříž.

Důvodem je výrazný převis poptávky po podporách týkajících se odkanalizování (výzva č. 71) a zdrojů pitné vody (výzva č. 73). V současné době probíhá vyhodnocování již podaných žádostí, požadavky na podporu v rámci výzvy 71 však činí 7, 340 miliardy korun, zatímco MŽP má na tyto účely jen 2, 050 miliardy. Obdobně zažádali zájemci o dotace v rámci výzvy 73 o podpory ve výši 2,546 miliardy korun, ministerstvo ale počítalo s celkovou podporou ve výši 1,6 miliardy korun.

O možném převodu peněz bude podle svých slov Kříž jednat ještě tento týden s Evropskou Komisí. Podle něj „lze očekávat, že projdou projekty celkem asi z 5 miliard korun“. O tom, které by to mohly být, by mělo být podle harmonogramu administrace projektů z uvedených výzev jasno do poloviny letošního roku, v průběhu července by pak měli být jednotliví žadatelů o úspěšnosti svých projektů oficiálně vyrozuměni.

V rámci Prioritní osy 1 – Čistota vody, by mělo být z již schválených projektů vybudováno například 115 nových čistíren odpadních vod (ČOV) a 47 ČOV rekonstruováno, kromě toho by mělo být vybudováno či rekonstruováno 29 úpraven pitné vody, 62 nových zdrojů pitné vody a vybudováno 6 nových záchytných nádrží.

 

Čtěte také z konference:

 

 

Zdroj: Naše-voda.cz