Více času na podstatné

Zrušení EIA na rozšíření Letiště Vodochody. Energetické štítky od 1. ledna 2015. Regulace vodárenství.

29.10.2014 12:43

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) potvrdilo zrušení ekologického posudku na rozšíření Letiště Vodochody. Znamená to pozastavení jeho výstavby. Podle ředitele letiště Martina Kačura bude případ pravděpodobně řešit Nejvyšší správní soud, řekl ČTK. Ministerstvo své rozhodnutí okomentuje v nejbližších dnech, čeká na oficiální potvrzení, že stanovisko bylo firmě Penta Investments, která letiště ovládá, doručeno.

 

Novinky ve štítkování domácích spotřebičů od 1. ledna 2015

Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickým štítkem se od ledna 2015 rozšíří na odsavače par a elektrické i plynové trouby. Nově budou štítky při prodeji používat také internetoví obchodníci s domácími spotřebiči. Povinnost označovat spotřebiče štítkem, který vyjadřuje energetickou náročnost jejich provozu, byla již dříve zavedena u dalších spotřebičů. V předchozích letech byla zavedena u chladniček, myček nádobí, praček, vinoték, klimatizátorů a sušiček prádla. Od letošního září platí pro vysavače. Od 1. července 2017 by se měl dále snížit maximální příkon vysavačů uváděných na evropský trh na 900 Wattů. Od letošního září se smějí vyrábět pouze vysavače s příkonem do 1600 W. Druhou nejvýznamnější změnou od 1. ledna je zavedení povinného používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji u všech zmíněných kategorií výrobků. Na tiskové konferenci to dnes uvedl generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radek Hacaperka.

 

Aktuální stanovisko SOVAK k regulaci vodárenství

Stanovisko navazuje na základní stanovisko SOVAK ČR k regulaci vodárenství z dubna 2014 a reaguje na aktuální stav přípravy dokumentu „Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství“. SOVAK ČR má za to, že na základě oficiálních a protokolárně stvrzených závěrů z jednání s Evropskou komisí ze srpna tohoto roku vyplývá, že Evropská komise považuje předběžnou podmínku za vypořádanou, bude-li pokračováno v implementaci podmínek pro žadatele dobíhajícího OPŽP a to s ohledem na fakt, že tuto variantu považuje za funkční a také ji byla v nezměněné formě představena v rámci vyjednávání o stávající verzi OPŽP. Ze strany EK lze tak požadavek na zřízení samostatného regulačního úřadu považovat za překonaný a podmínku blokující schválení OPŽP za vypořádanou. Více ZDE
 

Zdroj: ČTK, ČEZ