Více času na podstatné

MŽP schválilo další balík dotací z OPŽP, hotové musí být do konce roku

13.02.2015 09:25

Celkem 100 projektů z tzv. zásobníku v hodnotě 711 milionů Kč dostalo zelenou k realizaci. V balíku schválených projektů jsou ty, které přispějí ke zlepšení vodohospodářské infrastruktury, sníží riziko povodní, pomohou zlepšit kvalitu ovzduší či snížit emise. Nechybí ani projekty na udržitelné využívání zdrojů energie, zlepšování stavu přírody a krajiny nebo na podporu a rozvoj environmentálního vzdělávání, poradenství a osvěty.

Mezi schválenými projekty jsou např. revitalizaci rybníků, školních zahrad, dětských hřišť, zateplování budov škol, školek či nemocnic, realizaci opatření vedoucích k úsporám energie či vybudování vodohospodářské infrastruktury.

 

Konkrétně se jedná o tři žádosti z L. výzvy (oblast podpory 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny), 17 žádostí z LIV. výzvy (prioritní osa 7 -environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu), 13 žádostí z LIX. výzvy (oblast podpory 2.1 - Zlepšení kvality ovzduší), 66 žádostí z LX. výzvy (oblast podpory 3.2 - Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry) a 1 žádost z LXI. Výzvy (oblast podpory 1.1 - Snížení znečištění vod). Ministerstvo upozorňujeme žadatele, aby neotáleli s přípravou a realizací schválených projektů. Uznatelnost výdajů vynaložených příjemcem dotace totiž končí dne 31. 12. 2015 a do tohoto data musí být práce, které mají být předmětem podpory z OPŽP, realizovány a finančně vypořádány vůči zhotovitelům (proplaceny faktury). Přehled schválených žádostí najdete v příloze zprávy.

 

Podrobnosti o lhůtě pro předložení podkladů, aby žadatel získal Rozhodnutí o poskytnutí dotace, a další podrobnosti jsou uvedené v podmínkách Registrace každé akce.

Žadatelé o dotaci by neměli s přípravou otálet. Uznatelnost výdajů na projekty končí 31. prosince 2015. Do tohoto data musí být tedy všechny práce, které mají být předmětem podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007–2013, hotové a faktury zhotovitelům musí být proplaceny.

 

Dokument ke stažení:

Schválené žádosti z L., LIV., LIX, LX. a LXI. výzvy OPŽP_42RV