Více času na podstatné

Na boj proti suchu půjde přes osm miliard z evropských dotací

11.08.2015 07:39

Na boj proti suchu a na zadržování vody v krajině by mělo v příštích pěti letech jít z evropských dotací více než osm miliard korun. Peníze z Operačního programu Životní prostředí podpoří ty projekty, které pomohou lepšímu vsakování srážkové vody nebo třeba průtoku říčních koryt, potoků a přilehlých niv a také zlepší přirozený rozliv.

Evropské dotace by měly putovat i na obnovu poškozených nebo zaniklých území a menších krajinných prvků, v nichž by se voda přirozeně akumulovala. Jde například o lesy, prameniště, tůně a mokřady. Od pátku mohou obce i podnikatelé také žádat o více než miliardu korun. Peníze půjdou na opatření, která by lépe využila srážkovou vodu místo toho, aby odtékala kanalizací do vodních toků, a to hlavně ve městech a obcích.

Evropské peníze do obnovy krajiny a jejího vodního režimu směřují osm let. Do loňska bylo podle MŽP ze starého operačního programu opraveno více než 142 kilometrů vodních toků a objem vodních nádrží nebo poldrů se zvýšil o 20,6 milionu metrů krychlových. Do odbahnění rybníků, stavby drobných nádrží a tůní šlo 4,6 miliardy korun a mimo jiné na zlepšení přirozených rozlivů 2,3 miliardy.

 

Související - dotace:

MŽP vyhlásilo první výzvy z nového OPŽP 2014–2020

 

Zdroj: ČTK