Více času na podstatné

Na co si dát pozor při ohlašování do integrovaného registru znečištění?

02.02.2016 19:34

Ministerstvo životního prostředí připravilo rozsáhlou informaci týkající se ohlašování do IRZ za rok 2015 ve vazbě na činnost provozovny. Připomínáme, že termín pro hlášení do Integrovaného registru znečišťování je stanoven na 31. března.

 

Informace Ministerstva životního prostředí:

Důvodem pro úpravu formuláře a také ISPOPu (co se týče problematiky IRZ) je připravovaná novela zákona o IRZ. Podstatou novely zákona o IRZ, kterou můžete v kompletním znění dohledat na stránkách Parlamentu České republiky (https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=574&CT1=0), je omezení působnosti zákona pouze na některé vybrané činnosti nad rámec E-PRTR činností.

Protože se legislativní proces neočekávaně prodloužil (aktuálně návrh novely prošel 1. čtením v Poslanecké sněmovně), bylo nutné upravit formulář připravený již na ohlašování dle připravované novely. Princip připravované novely je jednoduchý – namísto dosavadní skupiny ohlašovatelů s ostatní činností (tj. činností nad rámec nařízení o E-PRTR) se tato skupina ohlašovatelů pozmění. Bylo vyčleněno vybrané spektrum činností, které budou součástí přílohy zákona o IRZ - za tyto činnosti by i nadále existovala povinnost sledovat, vyhodnocovat, vést evidenci a případně ohlašovat do IRZ přenosy a/nebo úniky znečišťujících látek a/nebo odpady. Ti provozovatelé, kteří nebudou provozovat ani činnost E-PRTR dle nařízení o E-PRTR, ani činnost z přílohy zákona o IRZ, budou zbaveni jakékoliv povinnosti vůči IRZ (tj. včetně sledování, vyhodnocování, vedení odpovídající evidence nebo i ohlašování) a nemusí se zákonem o IRZ vůbec zabývat. Tolik tedy princip připravované novely.

Aby bylo možné aktuální formulář pro rok 2015 z ISPOPu stáhnout, je nutné vybrat odpovídající činnost. U provozoven s E-PRTR činností se nic nemění. V případě ostatních činností nyní existují dva způsoby. Buď si vybrat z nabízeného číselníku již předdefinovanou činnost nebo zadat vlastní činnost (pod číslem 10, přičemž se v seznamu činností nalézá hned na začátku číselníku ostatních činností) a doplní textové upřesnění. Ohlašovatel může zvolit variantu ostatní činnosti i v případě, kdyby jeho činnost byla součástí navrhovaného seznamu činností – pro rok 2015 to není podmínkou. Teprve po splnění těchto kroků ISPOP umožní ohlašovatelům stáhnout aktuální ohlašovací formulář.

Ještě si dovolujeme upozornit na další změnu ve formuláři, která se týká provozovatelů zařízení IPPC (tj. zařízení, na které je vydáno platné integrované povolení). S ohledem na postupné propojování dat z různých zdrojů a pro rozšíření možnosti využívání databáze ISPOP je ve formuláři položka pro vyplnění, zda ohlašovaná provozovna je či není zařízením s integrovaným povolením. V případě že ano, je možné vyplnit konkrétní PID kód uvedený v informačním systému IPPC (https://www.mzp.cz/ippc/). Postup pro vyhledání příslušného PID kódu je jednoduchý – otevřít webové stránky IS IPPC a buď pomocí vyhledávání (položka „Hledat“ v levém menu a zadáním kritérií) nebo přímo pomocí odkazu „Zařízení“ umístěného také v levém menu lze v nabídnutých seznamech dohledat dotčené zařízení. PID kód, který je desetimístným alfanumerickým kódem vždy začínajícím „MZP“, tento kód, jehož umístění na stránce s informacemi na stránce zařízení, je ilustrována na přiloženém obrázku. Tento kód následně do příslušné kolonky uvedete. Tento údaj je možné vyplnit na dobrovolné bázi, ale i přesto Vás žádáme, abyste této možnosti využili a umožnili nám tak zkvalitnit služby jak informačního systému IRZ, tak i informačního systému IPPC.

Na závěr si Vás dovolujeme upozornit na stále existující možnost (oět na dobrovolné bázi) vyplnit úniky a/nebo přenosy látky benzo(a)pyren v rámci polycyklických aromatických uhlovodíků. I tento údaj je pro nás velmi důležitý a poslouží výhradně pro naši interní potřebu (nebude zveřejňován na webových stránkách IRZ a ani nebude součástí Souhrnné zprávy).

 

 

Zdroj: IRZ (MŽP)