Více času na podstatné

Nová agentura EU bude mít na starost nástroj na podporu MSP v rámci programu Horizont 2020. Co přinese rok 2014 z pohledu evropské legislativy?

08.01.2014 09:44

Počátkem roku 2014 zahájila svou činnost Výkonná agentura pro malé a střední podniky (EASME). Agentura bude mít rovněž na starost nový a inovativní nástroj na podporu MSP v rámci programu Horizont 2020. Mezi další programy, které budou spadat do správy EASME patří společenské výzvy v oblasti energetiky a změny klimatu v rámci programu Horizont 2020, stejně jako Program na ochranu životního prostředí a klimatu (LIFE). Jednotný evropský patent pro posílení inovací, nová legislativa týkající se rtuti či elektrického odpadu, právní předpisy o ochraně spotřebitele a duševního vlastnictví, ochrana životního prostředí a mnoho dalších důležitých zákonů, které ovlivní každodenní život Evropanů, vstoupí tento rok v platnost.

Počátkem roku 2014 zahájila svou činnost Výkonná agentura pro malé a střední podniky (EASME) zřízená Evropskou komisí dne 23. prosince 2013. Agentura navazuje na činnost Výkonné agentury pro konkurenceschopnost a inovace (EACI) a jejím účelem je jménem Evropské komise spravovat většinu částí Programu pro konkurenceschopnost podniků s důrazem na malé a střední podniky (COSME). Agentura bude mít rovněž na starost nový a inovativní nástroj na podporu MSP v rámci programu Horizont 2020. Mezi další programy, které budou spadat do správy EASME patří společenské výzvy v oblasti energetiky a změny klimatu v rámci programu Horizont 2020, stejně jako Program na ochranu životního prostředí a klimatu (LIFE). Později v roce 2014 bude agentura rovněž zodpovědná za některé části Evropského námořního a rybářského fondu (EMFF). Nově zřízená agentura si klade především za cíl zlepšit konkurenceschopnost MSP.

 

Které právní předpisy platí od letošního roku a na čem se pracuje?

V roce 2014 vstoupilo nebo vstoupí v platnost několik důležitých právních předpisů, jako jsou ustanovení o ochraně spotřebitele, právech duševního vlastnictví a ochraně životního prostředí. Od ledna ovlivňují životy Evropanů předpisy týkající se ochrany patentů v celé EU, během roku vstoupí v platnost pravidla pro nakládání se rtutí a elektronickým odpadem. Na přijetí čekají rozhodnutí ohledně bankovní unie a zajištění volného pohybu pracovníků. A co dál?

Od ledna se rozšířil seznam možných porušování práv duševního vlastnictví, která kontrolují celníci na hranicích, což má pomoci vlastníkům práv. Řada členských zemí začne také od ledna uplatňovat nová pravidla o příslušnosti soudů a uznávání soudních rozhodnutí.

Program EU pro dobrovolnickou pomoc opouští svou pilotní fázi a v příštích sedmi letech umožní zhruba 10 tisícům dobrovolníků účastnit se humanitární pomoci po celém světě.

Erasmus+, vylepšená verze populárního evropského programu studentských výměn, může v letech 2014-2020 počítat s rozpočtem ve výši více než 14 miliard eur, díky kterému dá více než 4 milionům mladých Evropanů možnost strávit část studia nebo odborné přípravy v zahraničí.

Od února budou platit nová pravidla pro zajištění ekologičtějšího zacházení s  odpadem z elektrických a elektronických přístrojů a v listopadu vstoupí v platnost nové podmínky pro zajištění ekologičtějších bubnových sušiček prádla.

Duben bude znamenat konec pro všechny staré rtuťové teploměry a další měřicí přístroje. Rozšíří se totiž rozsah nařízení o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH).

Nová pravidla o poskytování informací o potravinách spotřebitelům zavádí mimo jiné povinnost zveřejňovat na obalech zpracovaných potravin údaje o výživové hodnotě, označovat původ nezpracovaného masa a zvýrazňovat alergeny, jako jsou arašídy nebo mléko, v seznamu složek výrobku.

Řada dalších důležitých právních předpisů, které by měly vstoupit v platnost ještě letos, na schválení Evropským parlamentem ještě čeká. Patří mezi ně například jednotný mechanismus pro řešení problémů bank, který stanoví postupy pro nakládání s úvěrovými institucemi a investičními podniky, které se ocitnou v problémech, systém pojištění vkladů, a také právní předpisy, které usnadní volný pohyb pracovníků v rámci EU.

Letos se také očekává konečné schválení nové směrnice o tabákových výrobcích a unijních pravidel pro ochranu údajů.

 

Zdroj: CEBRE, Evropský parlament