Více času na podstatné

Observatoř EU pro nanomateriály zadala studii ke zjištění mezer v současných poznatcích o nebezpečí/hodnocení rizik pigmentů vyráběných v nanoformách

13.09.2018 14:47

Studie byla zpracována s cílem shromáždit veřejně dostupné informace o identifikovaných nanoformách pigmentů, které existují na trhu EU. Zjištění ukazují, že rizika pigmentů v nanoformách nemohou být dostatečně zhodnocena v důsledku chybějících informací o expozici, neexistenci spolehlivých nano-specifických toxikologických údajů a celkového nedostatku veřejně dostupných údajů o jejich použití.

Podle studie jsou dostupné údaje často nekonzistentní a uváděné výsledky jsou často protikladné, s výjimkou limitovaného počtu dobře otestovaných látek, u kterých mohou být obecné závěry ještě odvozené. Připravená revize nařízení REACH v oblasti informačních požadavků (příloh I, III, VI, VII, VIII, IX, X, XI a XII) za účelem zohlednění nanoforem látek, zlepší dostupnost údajů také pro pigmenty v nanoformách.

Zpráva navrhuje několik doporučení pro další práci včetně zvýšeného důrazu na hodnocení i kontrolu expozice i vytváření řádně vypracovaného a reálného expozičního scénáře, zvlášť pro nanomateriály, pro snadný přístup a pro srovnání různých bezpečnostních opatření.

Integrální součástí studie bylo založení seznamu běžně známých pigmentů v nanoformách, používaných ve spotřebitelských a profesionálních výrobcích na trhu EU (např. barvy, nátěrové hmoty, tiskové barvy, přípravky pro osobní péči, přípravky pro tetování a dal.).

Při sestavování seznamu byl využit široký výběr zdrojů údajů. Ty zahrnují registrační databázi údajů podle nařízení REACH, registr dánských produktů a zveřejněné belgické a francouzské seznamy nanomateriálů.

S konečnou platností bylo identifikováno 77 látek jako pigmenty v nanoformě s doplněním čtyř plniv do pigmentů používaných ke zvětšení jejich objemu a s cílem snížit celkové náklady barviva, ve kterém se pigment používá.

Seznam obsahuje 81 látek a je nyní dostupný na webových stránkách EUON.

Profil

Observatoř Evropské unie pro nanomateriály (EUON) poskytuje informace o nanomateriálech na trhu EU. Tyto dostupné informace mohou být zajímavé jak pro zájemce z průmyslu, kteří se zabývají politikou rozvoje v této oblasti, nebo NGO i spotřebitele. Informace, které Observatoř nabízí, se týkají bezpečnosti, inovací, výzkumu a použití nanomateriálů.

Observatoř je financována Evropskou komisí. Hostitelem databází včetně údržby je ECHA.

 

Další informace: