Více času na podstatné

Odpadní vody z domovních jímek bude možné likvidovat pouze na čističkách odpadních vod

09.07.2015 07:49

Čerstvě schválená novela zákona o odpadech Poslaneckou sněmovnou ČR má podle Ministerstva životního prostředí také pomoci účinněji sankcionovat nelegální vývoz domovních jímek. Ministerstvo také chystá novelu vodního zákona, která jasně stanoví, že tyto odpadní vody se budou moci likvidovat pouze na čističkách odpadních vod.

Redakce www.Tretiruka.cz včera dostala několik dotazů v souvislosti s právě schválenou novelou zákona o odpadech (více ZDE). Čtenáře zajímalo, zda přijatá novela v podstatě znamená konec vývozů obsahu domovních jímek na pole. Redakce se proto obrátila s dotazem přímo na Ministerstvo životního prostředí a jeho rekci uvádíme níže.

 

Reakce MŽP:

Změna zákona o odpadech ve vztahu k vyloučení odpadních vod z jeho působnosti skutečně umožní účinněji sankcionovat nelegální vyvezení odpadních vod mimo zařízení pro tento účel určená. Odpadní vody nebudou nově vyloučeny z působnosti zákona o odpadech zcela, ale pouze v rozsahu, kdy je nakládání s nimi upraveno vodním zákonem. Pokud osoba zajistí likvidaci odpadních vod v souladu se zákonem o vodách, nijak se na ni požadavky zákona o odpadech vztahovat nebudou. Pokud tak však neučiní a v zákoně o vodách nebude na konkrétní jednání vhodný sankční nástroj, bude moci být aplikována sankce podle zákona o odpadech. Nejvhodnějším příkladem je právě vyvážení jímek mimo ČOV. V těchto případech je dle zákona o vodách nezbytné prokazovat ohrožení podzemních nebo povrchových vod, což je velmi složité. Dle zákona o odpadech je však možné sankcionovat již samotné nakládání mimo místa, k tomuto účelu určená.

MŽP chystá v rámci novelizace vodního zákona do roku 2016 úpravu ustanovení § 38 odst. 6, která jasně vymezí, že odpadní vody z jímek pro splaškové odpadní vody ze staveb pro bydlení budou moci být vyváženy pouze na čističku odpadních vod (ČOV). Tato činnost tedy bude vodním zákonem definována, a pokud bude prováděna v souladu s vodním zákonem, nebude se na odpadní vody pohlížet jako na odpad, tedy nedojde ke zmíněným komplikacím s převozem odpadních vod a jejich likvidací.