Více času na podstatné

OPŽP: Pokud se vaše žádost dostala do tzv. zásobníku projektů, tak máte stále šanci na podporu

05.06.2013 13:26
Pokud se mezi schválenými žádostmi uvolní finanční prostředky, potom nastupují automaticky k realizaci žádosti ze zásobníku projektů.  Zásobník projektů OPŽP představuje část seznamu vyhodnocených žádostí, seřazených sestupně dle dosažených bodů, které zůstaly pod čárou. Jedná se tedy o žádosti, které jsou kvalitní pro realizaci a které přispívají k plnění cílů OPŽP, nicméně na ně v daný moment nestačily finanční prostředky.
Pokud se mezi schválenými žádostmi (nad čárou) uvolní finanční prostředky (podsoutěžením plánovaných částek, odstoupením od realizace, či vlivem jiných úspor), potom nastupují automaticky k realizaci žádosti ze zásobníku projektů.  Protože jsou žádosti seřazeny dle výše bodového hodnocení od nejvyššího po nejnižší, budou tak nejlépe hodnocené projekty ze zásobníku vybírány jako první. Počty dosažených bodů u zásobníkových žádostí nelze žádným způsobem měnit.

Další postup při uvolnění prostředků je takový, že fond písemně vyrozumí žadatele o vyjmutí jeho projektu ze zásobníku projektů a zařazení k realizaci. Do stanoveného termínu pak očekává písemné vyjádření žadatele, zda jeho záměr realizovat projekt s podporou OPŽP nadále trvá či nikoliv. V případě souhlasného stanoviska doloží žadatel do určeného termínu požadované aktualizace žádosti a přílohy, následně je vydán Registrační list. Zařazením žádosti do zásobníku projektů nevzniká automaticky nárok na vydání Registračního listu.