Více času na podstatné

Orgány pro prosazování se zaměří na PFCA a příbuzné látky

02.04.2023 19:21

Fórum agentury ECHA o prosazování odsouhlasilo pilotní projekt zaměřený na kontrolu přítomnosti omezovaných perfluorkarboxylových kyselin (PFCA) a příbuzných látek ve spotřebitelských výrobcích jako je kosmetika.

Inspektoři tento pilotní projekt spustí v roce 2023 a v průběhu roku 2024 budou pokračovat ve 12 spolupracujících zemích. Cílem je ochrana spotřebitelů před expozicí PFCA a dalším příbuzným látkám, včetně kyseliny perfluoroktanové (PFOA), které byly vzhledem ke svým nebezpečným vlastnostem identifikovány jako látky vzbuzující mimořádné obavy (SVHC).

Projekt rovněž zvýší povědomí o omezení vyplývajících z nařízení REACH a nařízení o perzistentních organických znečišťujících látkách (POP) mezi společnostmi, které prodávají kosmetiku a další spotřební výrobky. Byly zjištěny případy kdy PFOA, jejíž používání je podle nařízení o POP omezeno, byla nalezena v kosmetických přípravcích prodávaných na trhu EU.

Inspektoři mohou prosazovat omezení podle nařízení REACH nebo POP. V případě porušení přijmou inspektoři opatření, aby zajistili dodržování platných právních předpisů. Zpráva o projektu by měla být zveřejněna koncem roku 2024.

Během březnového jednání členové Fóra iniciovali rovněž opatření týkající se kontroly přítomnosti zakázaných látek v tetovacích barvách. Cílem je ochrana spotřebitelů před nebezpečnými tetovacími barvami a posílení kapacit pro tyto kontroly. Iniciátorem je Nizozemsko a velký zájem akce vyvolala také mezi dalšími členskými státy. Harmonogram a účastníci budou potvrzeni během následujících měsíců.

Nařízení o POP zakazuje uvádět PFOA a příbuzné látky na trh  EU. Kosmetika není z tohoto zákazu vyňata. Podle nařízení REACH se od února 2023 PFCA nesmějí vyrábět ani uvádět na trh jako látky samotné, dále se nesmějí používat a uvádět na trh jako složky jiných látek, ve směsi nebo v předmětu. Kromě toho je omezeno používání některých látek toxických pro vodní organismy v kosmetických prostředcích určených k oplachování.

Fórum o prosazování se konalo online ve dnech 14. až 17. března a jeho podskupina pro nařízení o biocidních přípravcích (BPRS) 21. března 2023. Příští jednání se uskuteční v červnu 2023.

 

Další informace: