Více času na podstatné

Pitná voda v EU má být kvalitnější i dostupnější Společnost Včera

23.10.2018 13:57

Evropský parlament bude dnes hlasovat o směrnici, která má zlepšit přístup k nezávadné pitné vodě, zvýšit důvěru spotřebitelů ve vodu z kohoutku a díky tomu omezit plastový odpad z balené vody.

Většina obyvatel Evropské unie má přístup k vysoce kvalitní pitné vodě. Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí založené na testech pitné vody provedených v letech 2011 až 2013 splňuje unijní standardy více než 98,5 procenta vzorků.

Směrnice EU pro pitnou vodu stanovuje minimální standardy pro vodu používanou lidmi (k pití, vaření) a chrání je tak před škodlivými látkami. Poslanci nyní budou hlasovat o aktualizaci pravidel, aby posílili důvěru lidí ve vodu z kohoutku, a tím je povzbudili i k jejímu častějšímu používání. Zpráva, kterou přijal výbor pro životní prostředí v září, vyzývá členské země k „podpoře všeobecného přístupu“ k čisté vodě pro všechny obyvatele, zejména pro zranitelné skupiny lidí s žádným nebo omezeným přístupem k vodě.

Cílem legislativního návrhu je ještě zvýšit kvalitu vody z vodovodu zpřísněním limitů pro určité nežádoucí látky jako je třeba olovo (jeho množství by se mělo snížit o polovinu) a škodlivé bakterie. Zároveň se bude kontrolovat množství mikroplastů. Spotřebitelé by také měli mít snazší přístup k potřebným informacím.

K podpoře pití kohoutkové vody existují dva silné argumenty – je levnější a nezatěžuje životní prostředí tolik jako balená voda. Poslanci proto také chtějí podpořit budování bezplatných pítek ve městech a veřejných prostorách včetně například nákupních center a letišť. Rovněž prosazují, aby restaurace zákazníkům nabízely kohoutkovou vodu zdarma nebo jen za malý servisní poplatek.

Podle Komise by přístup ke kvalitnější vodě mohl omezit spotřebu balené vody o 17 procent. Tím by spotřebitelé ušetřili a zároveň by se snížilo množství plastového odpadu.

Návrh Komise reaguje na vůbec první úspěšnou evropskou občanskou iniciativu, která se zasadila za právo na přístup k čisté vodě: „Right2Water“. Sesbírala více než 1,8 milionů podpisů, což ukazuje, že Evropany téma pitné vody zajímá. Z konzultací zároveň vyplynulo, že jsme si velmi nejistí, co se týká kvality pitné vody v jiných členských zemích, i když je tam objektivně obdnobná jako u nás doma. S tím souvisí, že lidé požadují lepší a aktuální informace o kvalitě pitné vody.

O nových pravidlech pro pitnou vodu bude Parlament jednat v pondělí 22. října a hlasovat o nich bude v úterý 23. října. Předtím než definitivně vstoupí v platnost se na nich poslanci ještě musí shodnout také s ministry členských zemí.