Více času na podstatné

Přehled chemických novinek

02.08.2017 12:13

Evropská agentura pro chemické látky se v rámci pilotního projektu zaměřila na masivní mezinárodní kontrolu 13 látek vzbuzujících velké obavy (tzv. SVHC), jejichž používání je omezeno od roku 2015. Výsledky lze hodnotit jako pozitivní, nesoulad byl zjištěn v případě používání v 10,7 % případů a při uvádění na trh v 8,9 %. V 17 zemí proběhlo celkem na 802 kontrol, zejména mezi malými a středními podniky (78 %).

Že podniky musejí počítat s dalšími kontrolami dokládají mimo jiné i závěry 27. plenárního zasedání Fóra pro výměnu informací, které se konalo 20. – 21. června v Helsinkách. Zde bylo rozhodnuto o kontrolách tzv. meziproduktů, jejich registrací a používání v souladu s REACH. Dále se pozornost Agentury zaměří na povolení používání chromátů a šestimocného chromu, nebo na kvalitu bezpečnostních listů v součinnosti s národními akreditovanými institucemi.

 

Zdroj: ECHA

 

Aktualizace pokynů pro předměty

V červnu byla zveřejněna komplexní aktualizace Pokynů ohledně požadavků na látky obsažené v předmětech. Aktualizace přehledněji informuje o komunikačních a oznamovacích povinnostech v případě, kdy vyráběné nebo dovážené předměty obsahují látky vzbuzující velmi velké obavy (SVHC). Aktualizace přináší nové praktické příklady a také reflektuje rozhodnutí Soudního dvora z roku 2015, který upřesnil rozsah povinností vztahujících se na předměty obsažené v komplexních výrobcích jako jsou pračky nebo automobily.

 

Ke stažení: Pokyny ohledně požadavků na látky obsažené v předmětech

 

Zdroj: ECHA

 

Přezkoumání registrací a společná registrace pro jednu látku

V roce 2016 zahájila Agentura kampaň vyzývající vybrané registranty, aby doplnili své dokumentace o závěry studií jejichž výsledky nebyly předtím ještě k dispozici. To se týkalo více než 140 tzv. koncových bodů z 39 registrací pokrývající 24 látek. Svou povinnost ve zvolené lhůtě naplnila většina dotčených a pouze u jedné společnosti byly zrušeny její dvě registrace. Tuto kampaň ještě doplnila výzva k úpravě dokumentace zaměřená na hlavního registranta dotýkající se čtyř společností a 43 registrací. I v tomto případě byla situace napravena a byla zrušena pouze jedna neúplná registrace.

Další oblastí je problematika společného předkládání registračních dokumentací, kdy žadatele odrazují potíže při vyjednávání podmínek zpřístupnění dokumentace. Agentura plánuje stížnosti analyzovat a zváží aplikaci případných opatření. V tomto případě bylo konkrétně vyzváno 118 individuálních žadatelů dřevěného uhlí, aby se přidali ke společné registraci. Na výzvu pozitivně zareagovalo 81 registrantů, 31 z nich situaci u ECHA rozporovalo a u 5 probíhá stále řízení. Zatím pouze jedné společnosti bylo rozhodnutí o registraci zrušeno.

 

Zdroj: ECHA

 

Schválení nových čtyř účinných biocidních látek

Výbor pro biocidní přípravky (BPC) doporučil ke schválení čtyři účinné látky pro použití v dezinfekčních, konzervačních a insekticidních biocidních přípravcích. Konečné rozhodnutí bude na Evropské komisi. Dále se očekává, že další tři stanoviska týkající se produktů typu 2,5 a 11, budou přijata písemným postupem. Výbor také odložil vydání stanoviska pro Cholecalciferol jelikož je váženě uvažováno o substituci této účinné látky a musí tedy proběhnout širší veřejná konzultace.

 

Přehled účinných látek:

  • MBIT pro produkty typu 6
  • Imiprothrin pro produkty typu 18
  • Reakční směs para-formaldehyde and 2-hydroxy-propylamine (poměr 3:2) pro produkty typu 2, 6, 11, 12 a 13
  • Reakční směs para-formaldehyde and 2-hydroxy-propylamine (1:1) pro produkty typu 2, 6, 11 a 13

 

Ke stažení: bližší informace ke stanovisku BPC

 

Zdroj: ECHA

 

Kandidátský seznam aktualizován

Na kandidátský seznam přibyla nová látka (kyselina perfluorhexan-l-sulfonová a její soli - PFHxS) vykazující velmi perzistentní a velmi bioakumulativní vlastnosti. PFHxS patří do skupiny per a polyfluoralkylových látek (PFAS) u kterých panují obavy z jejich nežádoucích vlivů na lidské zdraví a životní prostředí. Cílem bude zabránit nežádoucímu nahrazení látky jinými PFAS, jelikož několik těchto látek již bylo dříve identifikováno jako látky vzbuzující velké obavy (SVHC) a jedna skupina dokonce podléhá omezení, další jsou ve fázi hodnocení.

V seznamu byl také aktualizován záznam pro bisfenol A (BPA), který nově zahrnuje i vlastnosti týkající se lidského zdraví narušují funkci endokrinního systému. BPA byl zařazen do seznamu kvůli své reprodukční toxicitě na počátku roku 2017. Další změny se dotýkají následujících čtyř ftalátů ovlivňující endokrinní funkci:

 

  • benzyl-butyl-ftalát (BBP)
  • bis (2-ethylhexyl) ftalát (DEHP)
  • dibutyl-ftalát (DBP)
  • diisobutyl-ftalát (DIBP)

 

Ke stažení: Kadidátský seznam dle čl. 57 nařízení REACH

 

Zdroj: ECHA

 

Pokyny pro identifikaci endokrinních disruptorů

Na počátku roku 2017 byly zahájeny práce na nových pokynech zaměřených na identifikaci pesticidů a biocidů s endokrinními vlastnostmi narušujících činnost žláz s vnitřní sekrecí. Na pokynech spolupracuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) a Joint Research Centrum. Počáteční návrh pokynů byl interně konzultován a díky množství obdržených připomínek byl proces delší než se očekávalo. Druhé kolo konzultace bylo odloženo až na 17. července s uzávěrkou do 31. srpna 2017. Veřejná konzultace je pak plánována poté co Evropský parlament a Rada přijmou konečná kritéria pro narušení endokrinního systému.

 

Ke stažení: Pracovní verze návrhu pokynů

 

Zdroj: ECHA

 

IUCLID v Cloudu

Po letech se konečně všichni uživatele dočkali online přístupu k IUCLID, tedy bez nutnosti složité instalace na PC. Agentura tak vyšla vstříc malým a středním podnikům, kteří tak mohou připravovat registrační dokumentaci jednoduše v internetovém prohlížeči svého počítače. Službu IUCLID Cloud mohou využít i poradenské firmy, které pomáhají s přípravou dokumentace právě malým a středním podnikům. Služba nabízí bezplatný servis se zálohováním a prostorem pro data o velikosti 1 GB. V této souvislosti je také na záři plánován webinář.

 

Ke stažení:

 

Zdroj: ECHA