Více času na podstatné

Připomínky: Návrh vyhlášky o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem

19.10.2020 10:26

Ministerstvo životního prostředí předložilo do meziresortního připomínkového řízení návrh vyhlášky o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem.

Navrhovaná vyhláška je prováděcím právním předpisem k novému zákonu o odpadech, jehož návrh byl dne 18. září 2020 schválen Poslaneckou sněmovnou ve 3. čtení. V souladu se zákonným zmocněním vyhláška stanoví:

  1. doplňující kritéria, při jejichž splnění je možné považovat znovuzískanou asfaltovou směs za tzv. vedlejší produkt a nikoliv odpad,
  2. doplňující kritéria, při jejichž splnění přestává být znovuzískaná asfaltová směs odpadem, a
  3. doplňující kritéria, při jejichž splnění přestává být asfaltová směs vyrobená z odpadní znovuzískané asfaltové směsi odpadem.

Hlavním principem navrhované právní úpravy je tak nastavení podmínek, při jejichž splnění bude možné bezpečně nakládat se znovuzískanou asfaltovou směsí mimo odpadový režim a vyrábět asfaltovou směs ze znovuzískané asfaltové směsi, kterou není vhodné uvolnit z odpadového režimu.

Navrhovanou vyhláškou dochází k fakultativní transpozici ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/98/ES ze dne 19. listopadu 2008 o odpadech a o zrušení některých směrnic, ve znění směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/851 ze dne 30. května 2018, kterou se mění směrnice 2008/98/ES o odpadech.

V současné době upravuje danou oblast vyhláška č. 130/2019 Sb., o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem. V průběhu dosavadní aplikace této vyhlášky nevyvstaly závažné problémy, které by odůvodňovaly výraznou změnu nastaveného režimu. Důvodem přípravy nové vyhlášky je primárně zrušení platného zákona o odpadech (č. 185/2001 Sb.), na jehož základě byla vyhláška č. 130/2019 Sb. vydána.

Navrhovaná vyhláška obsahuje pouze dílčí věcné změny oproti platné právní úpravě. Tyto změny spočívají ve snížení počtu sledovaných polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), navýšení požadované četnosti vzorkování a zkoušení, stanovení možnosti nezohlednění určitého počtu nevycházejících zkoušek a stanovení podrobnějších požadavků na vzorkování a zkoušení.

 

Dokument ke stažení: