Více času na podstatné

Připomínky: Návrh zákona o lobbování

05.09.2018 12:33

Návrh zákona definuje lobbování, lobbisty a lobbované tak, aby byl zahrnut co nejširší okruh osob, které ovlivňují přípravu, projednávání a schvalování návrhů právních předpisů vyhlašovaných ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a dokumentů plánovací, koncepční nebo strategické povahy schvalovaných vládou. Hlavním nástrojem je zavedení registru transparentnosti jako informačního systému veřejné správy, v němž budou evidováni jak lobbisté, tak lobbovaní.

Lobbisté, pokud budou chtít nadále provozovat lobbování legálně, budou o zápis do registru transparentnosti žádat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Povinnost zapsat lobbované do registru transparentnosti budou mít ty orgány veřejné moci nebo organizační složky státu, u kterých lobbovaní působí (obdobně jako je tomu u veřejných funkcionářů podle zákona o střetu zájmů). Jak lobbisté, tak lobbovaní budou mít povinnost sami do registru vkládat čtvrtletní zprávy, které budou obsahovat zákonem požadované údaje. Zprávy budou veřejně přístupné, což umožní snadnou kontrolu veřejnosti nad jejich obsahem. Dále bude mít lobbista, který hodlá lobbovat, povinnost lobbovaného upozornit na to, že je lobbistou ve smyslu tohoto zákona a uvést, v zájmu koho lobbuje.

Současně s návrhem zákona o lobbování je předkládán návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o lobbování. Principy navrhované právní úpravy vychází z věcného záměru zákona o lobbingu schváleného usnesením vlády ze dne 21. února 2018 č. 114. Hlavním cílem je zvýšení transparentnosti legislativního procesu. K tomu přispěje právní zakotvení institutu tzv. lobbistické stopy, která bude mít podobu samostatného dokumentu přikládaného společně s důvodovou zprávou k návrhu každého právního předpisu, který bude zveřejňován ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv (ústavní zákon, zákon, zákonné opatření Senátu, nařízení vlády a vyhlášky ministerstvech, jiných ústředních správních úřadů nebo České národní banky).

 

Dokument ke stažení:

zp_KORNB4B9CNQE.docx

zd_KORNB4B9CNQE.doc

ma_KORNB4B9CNQE.docx

 

zp_KORNB4B9K2XS.docx

zd_KORNB4B9K2XS.docx

ma_KORNB4B9K2XS.docx

ma_KORNB4B9CNQE.docx