Více času na podstatné

Připomínky: Prohlášení o environmentální výkonnosti výrobků a podniků

17.08.2020 17:56

Evropská komise zveřejnila k připomínkování počáteční posouzení dopadů (Inception Impact Assessments) k Prohlášení o environmentální výkonnosti výrobků a podniků K iniciativě bude později následovat veřejná konzultace v podobě dotazníku

V rámci této iniciativy budou muset společnosti zdůvodnit svá prohlášení/tvrzení o tzv. environmentální stopě svých výrobků/služeb, a to pomocí standardních metod jejich kvantifikace.

Účelem je zajistit, aby tato prohlášení byla spolehlivá, srovnatelná a ověřitelná v celé EU a zabránilo se tak tzv. ‘greenwashing’  neboli “lakování na zeleno“ (společnosti vytvářejí falešný dojem o dopadu jejich činností na životní prostředí). To by mělo pomoci kupujícím a investorům činit ekologičtější rozhodnutí a zvýšit důvěru spotřebitelů v ekoznačky a informace o dopadu výrobku na životní prostředí.

 

Dokument ke stažení:

 

Systém EU pro obchodování s emisemi – aktualizovaná pravidla pro leteckou dopravu

Evropská komise zveřejnila počáteční posouzení dopadů (Inception Impact Assessments) k Systému EU pro obchodování s emisemi – aktualizovaná pravidla pro leteckou dopravu). K iniciativě bude později následovat veřejná konzultace v podobě dotazníku.

Tato iniciativa je součástí širšího balíčku právních předpisů v rámci Zelené dohody pro Evropu. Spočívá v návrhu úpravy systému EU pro obchodování s emisemi tak:

  • aby se realizoval program kompenzace a snižování emisí oxidu uhličitého v mezinárodním civilním letectví (CORSIA) v souladu s cíli EU v oblasti klimatu do roku 2030,
  • aby se zvýšil podíl povolenek dražených v rámci systému pro provozovatele letadel a přispívalo se tak k dalšímu snižování emisí skleníkových plynů.
 
Dokument ke stažení:
 

Regulace energetického trhu – poplatky hrazené evropské agentuře ACER

Evropská komise zveřejnila k připomínkám veřejnou konzultaci týkající se poplatků hrazených evropské agentuře ACER
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) napomáhá vnitrostátním regulačním orgánům zajistit soulad práva každé země Unie s cíli celoevropské energetické politiky, včetně integrace trhu.
V rámci této iniciativy se stanoví poplatky, které musí dodavatelé energie nebo jejich zástupci zaplatit agentuře ACER za shromažďování, zpracování a analýzu informací, které jí předkládají. Rovněž je stanoven způsob placení těchto poplatků a podmínky, které musí systém poplatků splňovat: poplatky musí být přiměřené nákladům na příslušné služby poskytované nákladově efektivním způsobem a musí stačit k pokrytí těchto nákladů. Stanoví se v takové výši, aby bylo zajištěno, že nejsou diskriminační a že nepředstavují nepřiměřenou finanční nebo administrativní zátěž pro účastníky trhu nebo subjekty jednající jejich jménem.
Komise žádá zúčastněné strany o stanoviska k co nejvhodnějšímu nastavení systému poplatků tak, aby splňoval kritéria stanovená v nařízení o agentuře ACER.
 
Dokument ke stažení: