Více času na podstatné

Program Zelená úsporám uspokojil už 64tis. žadatelů!

03.07.2012 13:37

K 10,6 miliardám korun, vyplaceným k 31. prosinci 2011 na účty více jak 50 tisíc žadatelů, přibylo v letošním roce dalších 4,6 miliardy korun a dalších 14 tisíc proplacených žádostí. Státní fond životního prostředí ČR tak v tuto chvíli překročil v programu Zelená úsporám již 15 miliardovou hranici vyplacených dotací, které přišly na účty 64 tisícům žadatelů.

Podle ředitelky SFŽP ČR Radky Bučilové je dnes již jisté, že v programu Zelená úsporám budou proplaceny všechny řádně podané, zrealizované a doložené projekty jak soukromých rodinných domů tak i domů bytových. „A to byl cíl celého programu, který splníme na jedničku," dodává ředitelka fondu Radka Bučilová.

Pro veřejné budovy, hlavně školy, nemocnice, domovy pro seniory nebo kulturní střediska vyčlenil fond na zateplení v roce 2012 v programu Zelená úsporám již 200 milionů korun. Další pozitivní informací pro žadatele je vládou v červnu schválený materiál Ministerstva životního prostředí, kterým se umožní prodej povolenek z rezervy pro nové účastníky energetického trhu a následné vložení takto získaných prostředků do podpory energetických úspor opět ve veřejných budovách, které čekají v zásobníku projektů programu Zelená úsporám.

„Podle aktuální situace na trhu se může jednat až o 350 milionů korun. A jsem rád, že se tím umožní realizace dalších kvalitních projektů v oblasti veřejných budov, které dosud nemohly být podpořeny kvůli nedostatku finančních zdrojů," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

„Pro žadatele, které čeká v nejbližších měsících dokládání realizace opatření či případné změny oproti původnímu projektu, připravil Státní fond životního prostředí na svých webových stránkách podrobné informace, jak postupovat a také dokumenty ke stažení, které je možné pouze vyplnit. Fond tak chce urychlit a usnadnit všem, kteří dospěli k úspěšné realizaci svého projektu, výplatu dotace bez zbytečných pochybení a náročné administrace", říká o aktuálním dění v programu Zelená úsporám ředitelka Státního fondu životního prostředí ČR Radka Bučilová.