Více času na podstatné

Projekt HORIZON 2020 demonstruje v ČR bezpečné využití recyklované vody

19.05.2021 16:32

Za účasti náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, předsedy představenstva Pražské vodohospodářské společnosti Pavla Válka a generálního ředitele společnosti Pražské vodovody a kanalizace Petra Mrkose proběhla ve středu 19. května na pražské Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV) demonstrace bezpečného využití recyklované vody.

Jak přitom uvedl duchovní otec projektu, profesor Jiří Wanner z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT Praha, konečným cílem je prezentovat v praxi možnosti recyklace vody a jejího použití například při ošetřování městské zeleně, v průmyslu nebo v zemědělství. K tomu slouží spektrum rostlin v „minizahrádce“ na ÚČOV, chráněné před deštěm, které mají simulovat druhy zeleně ve městech, od trávníku přes kvetoucí rostliny až po okrasné dřeviny. Cílem projektu je podle Wannera mimo jiné sledovat obsah škodlivých látek, jako jsou zbytky léčiv nebo hormonálních přípravků v biomase rostlin, které jsou kontrolovaně zavlažovány z několika různých zdrojů vody – „surovou“ říční vodou, vodou odtékající z ÚČOV, a vodou z ÚČOV vyčištěnou pomocí UV záření a membránovou filtrací.

Projekt HORIZON má přitom ukázat využívání chytrých technologií ve vodním hospodářství, kromě ČR je jej účastní Norsko, Nizozemí, Itálie a Ghana. O české části projektu hovoří profesor Wanner v následujícím videorozhovoru, jehož první část si můžete poslechnout na home page portálu Naše voda v rubrice „Videoreportáž“ nebo na youtube kanálu našeho portálu na:
 

 

 

Zdroj: Nase-voda.cz