Více času na podstatné

Realitky sice uvádí v inzerátech informaci o energetické náročnosti, ale většinou tu nejhorší třídu

30.09.2015 09:57

Energetickou třídu v inzerátech uvádí už 91,5 procenta realitních kanceláří. Loni to přitom byla jen tři procenta. Vyplývá to z průzkumu, který po roce zopakovala napříč regiony a realitními kancelářemi aliance Šance pro budovy. Z průzkumu však také vychází, že u 74 procent inzerátů realitní kanceláře uvádí nejhorší energetickou třídu G.

Aliance Šance pro budovy prověřila celkem 353 nabídek 52 realitních kanceláří napříč všemi kraji. Mezi analyzovanými nabídkami byly domy i byty, prodeje i pronájmy. Celkem 91,5 procenta z nich nyní v inzerátu uvádí informaci o energetické náročnosti nemovitosti. Loni přitom tuto zákonnou povinnost splňovala pouhá tři procenta realitek. Podle ředitele aliance Šance pro budovy Petra Holuba je to krok správným směrem. „Údaj na energetickém průkazu poskytne kupujícímu důležitou informaci o tom, jak je dům energeticky náročný. Například rozdíl mezi energetickými třídami B a E může u rodinného domu činit i 30 tisíc korun na platbách za energie ročně,“ komentuje situaci Holub.

Od července letošního roku novela zákona o hospodaření s energií ještě zpřísnila a realitkám hrozí za neuvedení třídy značné sankce. Zákon nyní říká, že povinnost zveřejňovat energetickou třídu nemovitosti nesou konkrétně i zprostředkovatelé prodeje, tedy realitní kanceláře.

Z průzkumu však také vychází, že u 74 procent inzerátů realitní kanceláře uvádí nejhorší energetickou třídu G. „To neodpovídá realitě. Spíše je to tak, že realitní kanceláře v řadě případů uvádí písmeno G automaticky, protože majitel nemovitosti svou zákonnou povinnost nesplnil, průkaz nezpracoval a kanceláři nedodal. V zákoně se totiž píše, že pokud od vlastníka nemovitosti neobdrží průkaz, musí v nabídce uvést nejhorší energetickou třídu G,“ vysvětluje nesrovnalosti v číslech ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

 

Energy Tour 2015 představí zásadní změny novely zákona o hospodaření s energií

Od 1. července 2015 vstoupila v platnost novela zákona o hospodaření energií, jejímž cílem je především upravovat podmínky ke zvyšování energetické účinnosti v České republice a podporovat energetické úspory. Novela má tak dopady na Průkazy energetické náročnosti budov (PENB) a Energetické audity. České ekologické manažerské centrum (CEMC) pro vás připravilo na listopad čtyři (Praha, Brno, Ostrava a Plzeň) semináře, kde přední odborníci ze Státní energetická inspekce a Asociace energetických specialistů představí zásadní změny a na praktických příkladech ukáží, jak se s povinnostmi v praxi vypořádat. Další podrobnosti ZDE.