Více času na podstatné

RoHS: Aktualizace Manuálu k nařízení vlády o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních

13.09.2018 14:38

MPO dokončilo komplexní aktualizaci Manuálu k nařízení vlády o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.

Manuál je určen k využití všem hospodářským subjektům (výrobcům, zplnomocněným zástupcům, dovozcům a distributorům) jako úvod do problematiky RoHS. Má usnadnit jejich orientaci v nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních, ve znění nařízení vlády č. 391/2016 Sb. a nařízení vlády č. 101/2018 Sb. a poskytnout jim přehled, jaké povinnosti jsou spojené s uváděním elektrozařízení na trh.

Manuál pracuje s využitím techniky rozhodovacích stromů, s praktickými příklady, obsahuje slovníček pojmů, samozřejmostí je interaktivní obsah. Zahrnuje také kapitolu "Otázky a odpovědi", která vychází z dokumentu Evropské komise ke směrnici RoHS 2. Kapitola „Otázky a odpovědi“ je přizpůsobena reáliím českého předpisu, do kterého byla směrnice RoHS 2 transponována a reflektuje také dotazy tuzemských hospodářských subjektů.

Revize obsahu Manuálu se týkala prakticky všech kapitol. Manuál již zohledňuje poslední novelu nařízení vlády č. 101/2018 Sb.

Manuál pro MPO původně vytvořil v roce 2013 Elektrotechnický zkušební ústav, s.p. Předložená aktualizace ze září 2018 je již v pořadí třetí.

 

Dokument ke stažení:

Manuál k nařízení vlády o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních - aktualizace září 2018 [pdf, 1388 kB]