Více času na podstatné

RoHS: V roce 2016 dojde k rozšíření působnosti na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro

22.07.2015 09:27

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) upozorňuje výrobce, zplnomocněné zástupce výrobců, dovozce, distributory diagnostických zdravot. prostředků in vitro o tom, že nařízení vlády č. 481/2012 Sb. o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních se s účinnosti od 22.7.2016 začíná vztahovat i na tuto produktovou skupinu elektrozařízení.

MPO s ročním předstihem informuje, že pro na trh uváděné diagnostickézdravotnické prostředky in vitro, které jsou elektrickým nebo elektronickým zařízením ve smyslu nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních, začne s účinností od 22. 7. 2016 platit, že nesmí obsahovat nebezpečné látky — olovo, rtuť, kadmium, šestimocný chrom, polybromované bifenyly (PBB) a polybromované difenylethery (PBDE) v nadlimitních hmotnostních koncentracích. Zákaz obsahu uvedených látek se týká také jejich obsahu v kabelech a náhradních dílech pro jejich opravy nebo opětovné použití, modernizaci funkcí nebo zvýšení kapacity.

Současně nařízení vlády č. 481/2012 Sb. obsahuje řadu výjimek ze zákazu použití některých nebezpečných látek (konkrétně příloha č. 3) a také určuje typy zařízení, na která se vůbec nevztahuje.

Vzhledem k včasnému zajištění povinností MPO doporučujeme dotčeným hospodářským subjektům (výrobci, zplnomocnění zástupci výrobců, dovozci a distributoři) vedle samotného nařízení vlády č. 481/2012 Sb. [pdf, 1028 kB] využít také Manuál k nařízení vlády č. 481/2012 Sb. [pdf, 2487 kB] a výrobce MPO upozorňuje také na normu ČSN EN 50581 Technická dokumentace k posuzování elektrických a elektrotechnických výrobků z hlediska omezování nebezpečných látek, která specifikuje technickou dokumentaci, kterou musí výrobce vyhotovit, aby doložil shodu s požadovaným omezením některých nebezpečných látek.

 

Zdroj: MPO