Více času na podstatné

Rychlé energetické novinky - těžební limity, japonsko ustupuje od jádra, CNG pohání vlaky

14.09.2012 13:43

Za odloženým středečním jednání vlády o energetické a surovinové státní koncepci stojí podle informací serveru E15.cz rozdílné názory členů kabinetu na prolomení těžebních limitů. Informaci E15.cz potvrdil i mluvčí vlády Michal Schuster. „Vláda přerušila jednání za účelem vyjasnění tématu těžebních limitů,“ uvedl. Dodal, že to ale nebylo jediné téma, o kterém se diskutovalo. Více ZDE.

Japonská vláda dnes oznámila svůj záměr ukončit do roku 2040 provoz všech jaderných elektráren v zemi. Rozhodnutí Tokia o postupném zastavení výroby atomové energie je reakcí na loňské neštěstí v atomové elektrárně Fukušima, kterou loni v březnu poničilo zemětřesení a cunami. Více ZDE.

Společnost Vítkovice Doprava navázala spolupráci s Českými drahami. Ty v současné době testují vlaky poháněné plynem CNG. V Česku jde o novinku, v Rusku s tím už ale zkušenosti mají. A proto s Rusy česká firma v tomto ohledu jedná. Brzy nastane doba, kdy české koleje budou lemovat plnící stanice plynu CNG. Zatím málo rozšířené využívání plynového pohonu v dopravě totiž s rostoucími cenami pohonných hmot nabývá na významu. Více ZDE.

 

Zdroje: E15.cz, IHNED.cz