Více času na podstatné

Rychlé zprávy: EIA a dopravní stavby, podpora OZE a nevyhovující kotle pro kotlíkové dotace

26.01.2016 20:00

Nařízení vlády o podpoře pro obnovitelné zdroje energie na letošní rok je podle mluvčího Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiřího Chvojky neplatné. Evropská komise podle něj v dopise informovala, že vyplacení veškeré podpory musí předcházet její schválení. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka však není důvod první část z podpory ve výši až čtyř miliard korun nevyplatit už v polovině února. Dopis je podle něj jen soukromou korespondencí EK s předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou. Vitásková dnes navštívila Sněmovnu a tam situaci vysvětlovala v několika poslaneckých klubech. "Evropská komise podporu zčásti ani vcelku nepovažuje ze existující, tedy projednává ji jako novou podporu. V takovém případě musí být nejdříve notifikace z Bruselu, než se začnou vydávat peníze," řekl Chvojka ve Sněmovně novinářům. V důsledku toho je podle názoru úřadu nařízení vlády z 21. prosince neplatné.

 

EIA a dopravní stavby

Česku hrozí zdržení u 64 důležitých dopravních staveb, u kterých Evropská unie požaduje nové posouzení vlivu na životní prostředí. To by mohlo zdržet výstavbu i o několik let a ohrozit i čerpání evropských fondů, uvedl po jednání ekonomických ministrů premiér Bohuslav Sobotka. Celkem se jedná asi o 90 miliard. Vláda se proto bude snažit s Evropskou komisí vyjednat zvláštní režim pro tyto stavby. Podle ministra dopravy se zásadní jednání o výjimce v Bruselu uskuteční 3. února. Česká strana se prý pokusí evropské úřady přesvědčit k přijetí kompromisu, kdy by pro část z uvedených 64 projektů Česko nový proces EIA udělalo výměnou za to, že u prioritních staveb ji naopak nebude EU vyžadovat.

 

Kotlíkové dotace - vadné kotle?

Dva kotle na pevná paliva nesplňují podle Asociace výrobců topenářské techniky podmínky, a přitom jsou zařazeny do oficiálního seznamu kotlů pro takzvané kotlíkové dotace. Podněty na tyto dva výrobky předala dnes asociace ministerstvu životního prostředí. Kotle prý nemají parametry emisní třídy, které jsou podstatné pro jejich uvedení na trh a ani deklarované parametry ekodesignu. Oba kotle byly certifikovány nezávislou zkušebnou v zahraničí. Ministerstvo životního prostředí předmětné výrobce osloví, aby vyvrátili měření asociace a prokázali, že dotyčné kotle parametry splňují, případně MŽP provede vlastnímu měření ve státním zkušebním ústavu. Pokud by se požadované parametry neprokázaly, výrobky by byly ze seznamu odstraněny.