Více času na podstatné

Novelu zákona o biocidech znovu projednají poslanci. Malé vodní elektrárny možná opět získají podporu

25.08.2016 16:00

Senát na srpnové 27. schůzi projednával jednak novelu zákona o biocidech ke které přijal pozměňovací návrhy. Novela tak putuje zpátky k projednání do poslanecké sněmovny. Senát se také zabýval energetickým zákonem a to z pohledu obnovení podpory pro malé vodní elektrárny.

Senát 24.8.2016 schválil návrh zákona o biocidních přípravcích a účinných látkách a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o biocidech) ve znění pozměňovacích návrhů senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. To znamená, že návrh novely zákona bude znovu projednávat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Novela, která by měla být platná patnáctým dnem po jeho vyhlášení, současně novelizuje zákon o chemických látkách a zákon o správních poplatcích.

Výrobci elektřiny z rekonstruovaných malých vodních elektráren možná znovu získají nárok na podporu státu, o kterou byli počátkem roku připraveni. Změnu má přinést senátorská novela energetického zákona, kterou dnes 25.8.2016 horní komora v prvním kole podpořila a poslala k projednání svým výborům. Senátorka rovněž prosadila zrychlené schvalování návrhu tak, aby novela mohla být přijata ještě letos. Senát o ní bude rozhodovat už na příští schůzi, která se uskuteční v polovině října.

 

Biocidy

Biocidní přípravky jsou chemické směsi určené k hubení, omezení růstu nebo odpuzování škodlivých organismů za účelem ochrany zdraví člověka. Pro zajištění vysoké úrovně ochrany zdraví člověka, zvířat a ochrany životního prostředí je dodávání a používání těchto výrobků nově regulováno evropskou legislativou, a to konkrétně přímo použitelným nařízením EU.

Cílem návrhu zákona je proto provedení implementace nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 528/2012 z května 2012 o dodávání biocidních přípravků na trh a jejich používání do právního řádu ČR. A to tak, aby pro výkon povinností vyplývající České republice z tohoto nařízení byly stanoveny příslušné orgány státní správy, sankce za porušení povinností vyplývajících z tohoto nařízení a v neposlední řadě i poplatková politika za hodnocení žádostí o povolení k dodávání biocidních přípravků na trh České republiky.

Předložený návrh zákona tak stanoví především postavení orgánů státní správy, působnost správních orgánů při výkonu státní správy podle nařízení a sankce za porušení povinností stanovených nařízením. Pro účely přechodného období (pro některé typy přípravků platné až do roku 2024) byly stanoveny některé povinnosti pro podnikající fyzické a právnické osoby při uvádění těchto přípravků na trh.

 

Podrobně se touto problematikou bude zabývat 6. října seminář "Biocidy a detergenty 2016: 6. 10. 2016". Další podrobnosti najdete ZDE.

 

Výsledek:

  • Návrh zákona o biocidních přípravcích a účinných látkách a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o biocidech) - pozměňovací návrhy
  • Pozměňovací návrhy Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku - ZDE

 

Dokument ke stažení:

  • Text novely zákona ST 311 - ZDE
 

Energetický zákon - malé vodní elektrárny

Navrhovaná legislativa se dotkne 62 výroben elektřiny (88 zdrojů), kterým bude přiznán nárok na podporu. Celková výše nyní neposkytované podpory dosahuje pro rok 2016 cca 210 mil Kč. Pokud nebude podpora poskytnuta, hrozí soukromým provozovatelům existenční rizika / nevyplácení podpory soukromým provozovatelům malých vodních elektráren (MVE) může pro ně mít likvidační důsledky, uvádí důvodová zpráva. Zpráva dále uvádí, že pro státní podniky Povodí Ohře, Povodí Vltavy, Povodí Labe, Povodí Odry a povodí Moravy může být ohroženo plnění veřejné služby zajišťované a závislé na rozpočtech zahrnující příjem z podpory MVE.

Novela energetického zákona, kterou navrhují senátoři Jitka Seitlová, Ivana Cabrnochova, Petr Bratský a Václav Láska, by měla být platná dnem vyhlášení.

 

Výsledek:

  • Návrh senátního návrhu zákona senátorky Jitky Seitlové a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 131/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony - přikázán
  • Ve zkrácené lhůtě na 30 dnů projedná Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu

 

Související články:


Dokument ke stažení:
  • Text novely zákona (ST 323) včetně důvodové zprávy - ZDE