Více času na podstatné

Sněmovní výbor podpořil návrh zpřísňující příjem odpadních vod

29.03.2018 07:39

Sněmovní výbor pro životní prostředí včera podpořil návrh, podle kterého nebudou smět komunální čističky vod přijímat dovážené vody s nebezpečnými závadnými látkami. Pozměňovací návrh k novele vodního zákona předložil poslanec Jan Schiller (ANO) se souhlasem ministerstva životního prostředí.

Část opozice společně se Svazem měst a obcí ČR se obává, že návrh zvedne náklady pro firmy, které budou muset vozit odpadní vody na průmyslové čističky, nebo že občané budou muset dělat rozbory odpadních vod. Proti je také Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Pokud se návrh schválí, tak čističky začnou vyžadovat rozbory vod, upozornil Jan Zahradník (ODS). "Čistírny odpadních vod budou možná také vedeny obavou z toho, že by mohly být při zjištění těch látek pokutovány a tak budou daleko přísnější na to, jaké odpady jim tam lidé vozí. Což se samozřejmě nedotýká velkých průmyslových podniků, velký průmysl si to vyřeší sám, ale jde o ty menší živnostenské aktivity," řekl ČTK. "A bohužel také jde o to, že podle tohoto zákona budou muset všechny odpadní jímky vyvážet na čističky normální občané, kteří nejsou napojení na kanalizaci a kteří mají u svých domů jímky," dodal.

Podle něj by mohlo jít i o běžné sanitární prostředky, jako je například Savo. Horní hranice pokuty pro čistírnu odpadních vod, která by dovezené vody přijala, je podle návrhu půl milionu korun. "Samotná horní hranice je drakonická - pro obec je to nepříjemné, pro čističku likvidační," dodal poslanec.

Návrh obhajovala náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová. Podle ní se v současnosti pouze ředí nebezpečné dovážené odpadní vody.

Podle Zahradníka by novinku částečně zmírnil pozměňovací návrh poslance a starosty Olomouce Antonína Staňka (ČSSD). Ten navrhuje, aby mohly dostávat komunální čističky pro tyto odpadní vody povolení. Podle Staňka je nyní k dispozici pouze deset čistíren odpadních vod v republice, které jsou schopné podle připravované legislativy tyto vody zpracovávat. Například z Olomouce budou podle něj muset firmy vozit vody do Otrokovic. K jeho návrhu ale výbor neschválil žádné stanovisko. Negativně se naopak výbor postavil k návrhu, aby desetinu výnosu z poplatků za odběr podzemní vody by nově mohly získat obce.

Vlastníci bezodtokových jímek podle novely budou muset stejně jako nyní prokazovat úřadům, jak zajistili zneškodnění odpadních vod. Nově mají mít povinnost předložit příslušné doklady za poslední dva roky. Provozovatelé fekálních vozů jim o tom budou muset vydávat potvrzení v němž bude mimo jiné uvedeno, o jako jímku šlo, množství odpadních vod a do které čistírny je odvezl. Odvážet odpad z jímek budou smět jen čistírny odpadních vod nebo podnikatelé podle živnostenského zákona.

Dokument ke stažení:

  • Podané pozměňovací návrhy - ZDE
  • Stanovisko VZP - ZDE

 

Novela zákona o ovzduší

Poslanci a poslankyně Výboru pro životní prostředí také schválili usnesení, které vyzývá Ministerstvo životního prostředí ke zřízení pracovní skupiny, která bude hledat možnosti omezení výjimek z nových limitů pro znečišťování ovzduší z největších uhelných elektráren. Složení skupiny má zahrnovat zástupce ministerstev, provozovatelů elektráren, krajů a nevládních organizací. Pro druhý návrh, který žádal předložení další novely zákona o ochraně ovzduší převádějící budoucí výsledky pracovní skupiny do praxe nenašel podporu.

 

 

Zdroj: ČTK, Hnutí Duha