Více času na podstatné

SOVAK ČR: Oběhovému hospodářství chybí přesah mezi obory

01.03.2017 12:39

Svaz průmyslu a dopravy ČR vydal dne 10. 2. 2017 Prohlášení k oběhovému hospodářství, ve kterém vyjadřuje plnou podporu pro přeměnu odpadů na zdroje, ovšem vždy při zvážení případných dopadů nových schémat na udržitelnost a konkurenceschopnost českého průmyslu a podnikatelské sféry.

SOVAK ČR tuto iniciativu vítá a plně podporuje. Co je ovšem nedostatkem současných aktivit v oblasti cirkulární ekonomiky (oběhového hospodářství) je absence přesahu mezi obory. Je proto zcela logické podporu rozšířit i do oblasti projektů oběhového hospodářství v zemědělství a ve vodním hospodářství. SOVAK ČR vnímá tuto potřebu jako prioritní, mimo jiné i vzhledem ke klimatickým změnám a nutnosti zajistit vyšší míru využívání vyčištěných odpadních vod v oblastech nevyžadující kvalitu pitné vody. Prioritou je také bezesporu nutná recyklace materiálů a živin, obsažených v odpadních vodách a odpadních produktech vznikajících v průběhu úpravy pitných vod a čištění vod odpadních. SOVAK ČR se zde plně staví za publikovaná stanoviska evropského sdružení EurEau, kde je SOVAK ČR řádným členem (https://www.eureau.org/index.php/consultations).

SOVAK ČR je spolkem sdružujícím právnické a fyzické osoby, činné v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a sdružuje subjekty, jejichž hlavním předmětem činnosti je zajišťování zásobování vodou nebo odvádění a čištění či jiné zneškodňování odpadních vod, a to jak z hlediska provozování a spravování, tak z hlediska vlastnictví, rozvoje a výstavby. V současné době má SOVAK ČR 115 řádných členů a 127 členů přidružených. Řádní členové SOVAK ČR v České republice zásobují kvalitní pitnou vodou přes 9 mil. obyvatel, odvádějí odpadní vody pro téměř 8 mil. obyvatel a přes 98 % těchto odpadních vod čistí.

 

 

Autor: Ing. Oldřich Vlasák, ředitel SOVAK ČR