Více času na podstatné

Stav Nová zelená úsporám - dolaďují se podmínky první výzvy

26.04.2013 11:44

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa představil na jubilejním XX. Kongresu starostů a primátorů, program Nová zelená úsporám. Uvedl, že v těchto dnech se dolaďují podmínky vůbec první výzvy, v níž budou moci domácnosti žádat o dotace z tohoto programu. V tomto programu stát majitelům rodinných domů proplatí zpočátku asi 1,4 miliardy korun na zateplení. Do programu zařadí práce započaté od 1. ledna letošního roku. Žádosti o dotaci na rekonstrukci domu budou občané moci podávat od srpna.

Program, který potrvá od letoška do roku 2020, chce kabinet financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek. Za ně by stát měl podle odhadu ministerstva životního prostředí utržit 14 až 26,8 miliardy korun. Dalších deset miliard získá od Evropské unie, hledá prý i alternativní zdroje. „Letošní výzva se má týkat pouze rekonstrukcí rodinných domů, při nichž chce ministerstvo upřednostňovat komplexní úpravy objektů vedoucí k úspoře energie. V následujících letech pak budou vypsány další výzvy,“ uvedl ministr.

Žadatelé budou moci získat peníze zejména na komplexní opatření vedoucí ke snížené energetické náročnosti stávajících obytných domů – na zateplení, výměnu výplní stavebních otvorů, instalaci systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla nebo výměnu starých zdrojů na tuhá fosilní paliva. Dále na solární soustavy pro přípravu teplé vody a na výstavbu domů s velmi nízkou energetickou náročností (pasivní a nulové domy), apod. Při udělování dotací bude kladen důraz na komplexnost opatření, nově tak bude podpořena např. také instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. Dá se říci, že základní oblasti podpory z programu Zelená úsporám zůstaly zachovány.

Oproti předchozímu programu Zelená úsporám nebude konečná výše dotace záviset na podlahové ploše domu, ale spolu s dosaženou hladinou technického řešení také na výměře jednotlivých konstrukcí, na kterých budou realizována úsporná opatření. Způsob výpočtu dotace tak bude spravedlivější. Například už nebude docházet ke zvýhodnění řadových domů oproti volně stojícím. Oproti předchozímu programu proto nebudou podporována tzv. dílčí opatření. Nově je možné získat také podporu například na výměnu neekologického kotle za kondenzační plynový kotel nebo na instalaci systému nuceného větrání. Výše dotace bude odstupňována podle toho, jaké úspory energie žadatel dosáhne. Nový program  počítá s tzv. třemi hladinami úspor, jež určí výši dotace.

Na závěr XX. Kongres starostů a primátorů města a obcí hovořil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se zástupci sídel na téma různých podpor. „Diskutujeme se Svazem měst a obcí také o tom, že by ministerstvo v rámci stávajícího operačního programu udělalo rychlou výzvu pro veřejný sektor na výměnu způsobu vytápění. Je například celá řada veřejných budov, u kterých obec provedla zateplení, ale už neměla peníze na výměnu již existujícího kotle. Dosáhla tak úspor, klesla energetická náročnost budovy, což tedy znamená, že současný kotel je předimenzován a starý. Hovoříme nyní o tom, zda jsme schopni individuální podporou umožnit výměnu kotle, který bude s nižší kapacitou a ekologický. Předpokládáme, že tento systém podpory by mohl začít fungovat ještě letos,“ řekl ministr.

Řada dotazů starostů obcí směřovala k problému jak získat dotace z programu Nová zelená úsporám na výstavbu škol a mateřských školek. „Například vím, že v Kladně rekonstruovali tři školky. Výše příspěvku z celkových nákladů může dosáhnout při úspěšné realizaci někde až 50 procent nákladů. U nové zástavby se předpokládá, že z hlediska Operačního programu a z hlediska Nová zelená úsporám by byla podpora obcím ve druhé fázi, spíše až v letech 2016-2017. Abychom ji spojili s těmi roky, kdy vstoupí v účinnost přísná legislativa EU. V tuto chvíli neumím říci, jak moc se ČR podaří získat podporu pro novou zástavbu. Předem víme, že bude záviset na typu zástavby, například domov důchodců versus škola bude vždy ve prospěch školy. U domova důchodců je totiž nějaký příjem, který sice nepokryje investice, ale nějaké peníze tam přece jen jsou. Zatímco škola nemá příjmy žádné. Jednoznačně lze říci, že veřejné stavby typu škol, zdravotnictví apod. budou mít největší podporu,“ řekl Chalupa.

 

Náš tip: Šetřílkovi Vám radí, jak ušetřit náklady v domácnosti. Zahrajte si s námi hru "Hravě šetřím svou kapsu a přírodu" a vyhrajte skvělé ceny! Více ZDE.