Více času na podstatné

SÚRAO uvede interaktivní expozici o geologicko-průzkumných pracích

03.02.2016 13:54

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pořádá v pátek 5. února 2016 pro obyvatele lokality Březový potok interaktivní expozici o geologicko-průzkumných pracích, které se letos na jaře v lokalitě rozběhnou. Setkání se uskuteční od 16.00 hod. do 20.00 hod. v hotelu Prácheň v Horažďovicích.

Pracovníci SÚRAO představí plánované metody průzkumu (např. hydrogeologický či geofyzikální průzkum) pomocí několika stanovišť, kde budou k vidění nejrůznější geologické pomůcky a nářadí, vzorky hornin ze všech uvažovaných lokalit, geologické mapy a 3D modely. Návštěvníci pak budou mít možnost zeptat se na vše, co se těchto průzkumů týká a dozvědět se geologické zajímavosti o lokalitě. K dispozici bude i koutek nejen pro mladé zvídavce, kteří zde budou mít jedinečnou možnost vyzkoušet si rýžování českých granátů. Účastníci akce mohou využít organizovaný mikrobusový svoz, který je dopraví ze všech dotčených obcí tam i zpět. Podrobnosti o svozu zaslala SÚRAO na všechna obecní zastupitelstva i do poštovních schránek všech domácností.

První etapa geologických průzkumů zahrnuje pouze povrchová a přípovrchová měření a odběry vzorků pomocí ručního nářadí. Nijak neovlivní běžný chod obcí, ani životní prostředí. Získané informace poslouží k vyhodnocení vhodnosti vybraných lokalit a jejich zúžení pro další etapu průzkumu.