Více času na podstatné

Tématy jednání vlády budou vodní hospodářství, biopaliva i NP Šumava

30.07.2014 07:05

Ve středu jde ministr životního prostředí Richar Brabec na vládu se žádostí o schválení nadlimitní zakázky pro Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, kde sídlí experti na povodně a sucho. Chce do roku 2017 posílit kompetence i rozpočet této resortní organizace až o 90 milionů korun. "Chtěl bych, aby ústav byl organizačním lídrem projektu," řekl v rozhovoru s ČTK Brabec. Náplní této zakázky na léta 2014 - 2017 má být tedy podpora výkonu státní správy v oblasti vodního hospodářství, konkrétněji:

 

  • odborná podpora mezinárodní spolupráce v oblasti ochrany vod,
  • odborná podpora reportingu pro EU a podpora implementace evropské legislativy v oblasti ochrany vod,
  • provoz evidencí v rámci Informačního systému veřejné správy a souhrnné informace v oblasti vodního hospodářství,
  • informační a odborná podpora v oblasti ochrany vod nad rámec výše uvedených okruhů.

 

Evropská unie stanovila pro členské státy povinný cíl využívat obnovitelné zdroje energie v dopravě ve výši 10 % energetického obsahu do roku 2020. Záměrem je snížit emise skleníkových plynů a zvýšit využívání obnovitelných zdrojů v dopravě. Aby mohl systém podpory biopaliv, který spočívá v úlevě spotřební daně z minerálních olejů, pokračovat, vypracovalo Ministerstvo zemědělství aktualizovaný víceletý program podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období 2015 – 2020. Materiál navazuje na program podpory biopaliv platný od roku 2008 do 30. června 2015.

Vláda dále projedná senátní návrh zákona o Národním parku Šumava. Národní park Šumava nepotřebuje samostatný zákon. Na setkání v Českém hydrometeorologickém ústavu se včera na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka a ministr životního prostředí Richrad Brabec. Resort naopak připravuje novelu zákona o ochraně přírody a krajiny - na podzim ji chce poslat na vládu. Stanovila by režim pro všechny národní parky.

 

Přehled bodů jednání:

  • Senátní návrh zákona o Národním parku Šumava
  • Návrh víceletého programu podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období 2015 - 2020
  • Informace o přípravě nadlimitní veřejné zakázky s názvem „Podpora státní správy v oblasti vodního hospodářství“ zadávané mimo působnost zákona o veřejných zakázkách

 

Výsledky jednání vlády - ZDE

 

Zdroj: MŽP, MZe, ČeskéNoviny.cz, ČRo

Foto: Vlada.cz