Více času na podstatné

Tým Seitlové chce kvůli Bečvě vyjasnit kompetence úřadů

21.03.2021 10:05

Vyjasnit kompetence České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a vodoprávních úřadů nebo větší koordinaci krajských záchranných systémů požaduje expertní komise, kterou kvůli loňské ekologické havárii na Bečvě vytvořila místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Je podle ní třeba napravit nedostatky v právních předpisech ve 14 oblastech.

“Stěžejní orgány státu nenaplnily zákonem stanovené kompetence a povinnosti,” uvedla k případu Bečvy Seitlová, která je senátorkou za Přerovsko. Pokud se nepodaří vtělit doporučení komise do připravovaných vládních úprav, chce Seitlová návrhy předložit jako senátní úpravu zákonů. V zákoně o integrovaném záchranném systému chce tým Seitlové změnit současné oprávnění k varování obyvatelstva o haváriích na vodách na povinnost. V případě otravy Bečvy se o tom podle Seitlové některé obce dozvěděly s až čtyřdenním zpožděním. Registr havárií na vodách by měl být veřejný. Vodoprávní úřady by podle návrhů měly mít primárně za úkol zneškodňování havárií a ukládání opatření, ČIŽP by měla šetřit zdroje a příčiny havárie.

Experti Seitlové požadují také výslovné určení, kdo bude odpovědný za řádný průzkum havárie včetně odběru vzorků. Doporučují rovněž zpracování závazného metodického pokynu ke zjišťování příčin havárie. Složky krajského záchranného systému by měly mít povinnost se vzájemně informovat o opatřeních, pokud havárie přesáhne hranice krajů.

Za neopodstatněné označila Seitlová informační embargo kolem půlročního vyšetřování otravy Bečvy kyanidem. Původce otravy nebyl ani po půlroce vyšetřování odhalen. Znalec Jiří Klicpera, který má vypracovat pro policii posudek, opakovaně požádal o delší lhůtu. Stejně jako ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec už dříve vyloučil to, že je původcem otravy chemička Deza z holdingu Agrofert.

Ekologická havárie zasáhla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

 

Otrava Bečvy v datech: Viník se hledá už půl roku

Od úniku škodlivých látek do Bečvy uplynulo půl roku. 20. září 2020 do řeky Bečvy unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Mezi podezřelými z úniku se ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). Firma uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb.

  • 25. září ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Začátkem listopadu Brabec před poslanci litoval toho, že koncem září uvedl, že věří tomu, že viník bude odhalen do několika hodin.
  • 29. září sněmovna se hlasy poslanců ANO a ČSSD odmítla zabývat únikem škodlivin do Bečvy. Zařadit to jako zvláštní bod schůze požadovali občanští demokraté, Piráti a lidovci.
  • 1. října ministr Brabec uvedl, že podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se znečištění do Bečvy možná dostalo z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Chemičku Deza vyloučila z možného podílu na havárii v Bečvě ČIŽP i policie, dodal.
  • 27. října do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince unikla neznámá látka. Na hladině se vytvořila pěna. Podle starosty Roberta Stržínka (ANO) se látka do Bečvy dostala ze stejného vyústění kanálu, jakým podle zjištění policie v září do řeky unikl kyanid. Výsledky rozborů vody prokázaly zvýšené množství niklu, analýza nepotvrdila ve vodě zvýšený obsah kyanidů.
  • 4. listopadu Brabec poslancům odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na Bečvě. Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil ředitel ČIŽP Erik Geuss.
  • 10. listopadu Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že znalecký posudek, odkud v září unikl jed do řeky Bečvy, má být hotov do 20. prosince.
  • 13. listopadu se havárií na Bečvě zabývali poslanci, debata ale nevedla k žádnému závěru. Opoziční poslanci poukazovali na to, že zářijový případ stále vzbuzuje mnoho otázek. Poslanců nakonec nebylo v jednacím sálu tolik, aby mohli hlasovat.
  • 16. listopadu mluvčí policejního prezidia uvedla, že policie neuvalila na kauzu otravy řeky informační embargo.
  • 17. listopadu vsetínští kriminalisté dělali na řece vyšetřovací pokus, znovu se kvůli tomu vrátili za tři dny.
  • 24. listopadu do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince znovu unikla neznámá látka. Na hladině se opět vytvořila pěna.
  • 30. listopadu uvedl internetový Deník Referendum, že v den otravy řeky Bečvy se v chemičce Deza stala havárie. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, jež neměla charakter havárie. Ze své podstaty nemohla být podle něj příčinou otravy ryb v Bečvě.
  • 1. prosince ministr Brabec uvedl, že nevidí důvod k rezignaci kvůli otravě Bečvy, k níž ho vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Existoval by pouze v případě, že by selhal on nebo jeho resort, řekl.
  • 2. prosince do Bečvy kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov opět unikla neznámá látka. Podle Brabce ČIŽP kontroluje kvůli únikům cizorodých látek 15 firem včetně valašskomeziříčské chemičky DEZA.
  • 9. prosince ČIŽP uvedla, že výsledky rozborů vzorků vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod. Podle valašskomeziříčské radnice rozbory vody, které nechal udělat zdejší vodoprávní úřad, prokázaly zvýšené množství fosforu.
  • 21. prosince znalec požádal o prodloužení lhůty potřebné k vyhotovení klíčového posudku; prodloužena byla do konce února.
  • 22. ledna 2021 opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 oznámily, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k případu otravy Bečvy. Pokud neuspějí, založí expertní tým.
  • 1. února soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezavinila Deza. Už o několik dnů dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní ale nebyl.
  • 2. března předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řek, že lidovci chtějí na aktuální schůzi Sněmovny zařadit bod o zřízení vyšetřovací komise k havárii na Bečvě.
  • 3. března znalec Klicpera oznámil, že znovu požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku.