Více času na podstatné

V ČR začal fungovat projekt na recyklaci plastových květináčů

14.04.2024 11:28

V České republice začal fungovat projekt na recyklaci plastových květináčů. Nemusí tak končit ve žlutém kontejneru na plasty, ale mohou posloužit dál, informovala Denisa Ranochová z firmy Plastia, která za systémem s názvem Otoč květináč stojí. Do pilotního projektu se zapojilo 11 prodejen ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Další sběrná místa mají brzy přibýt.

Do sběrných boxů lze přinést jakékoliv květináče z měkkého i tvrdého plastu, funkční i rozbité. "My květináče přebereme, hezké a funkční věnujeme tam, kde budou ještě dobře sloužit a dělat radost, například v domovech pro seniory, ve školách nebo v azylových domech. Rozbité podrtíme a vyrobíme z nich květináče nové," popsala spolumajitelka rodinné firmy Lenka Novotná. Pokud lidé vyhodí květináče do žlutého kontejneru, pravděpodobně skončí ve spalovně.

Dosud potvrdili zájem o vysbírané a nepoškozené květináče například Oblastní charita Žďár nad Sázavou, Útulek věcí a re-use centrum v Jihlavě, Základní škola Nížkov, Centrum sociální a podpůrné péče a dobrovolníci nemocnice Jihlava, včetně nemocnice samotné a další. Zapojení do projektu potvrdila i Federace nábytkových bank a Reuse center.

"Náš moravský projekt se ujal i v Praze. V průběhu celého roku mohou lidé přinášet vyřazené květináče na akce pořádané SWAP Prague, což je událost, kde se neplatí penězi, ale věci se navzájem vyměňují, a kde si můžou lidé květináče na rozdíl od sběrných kontejnerů rovnou i odnést," doplnila Novotná. První letošní swap se konal koncem března v prostoru Radlické kulturní sportovny v Praze na Smíchově.