Více času na podstatné

VELKÝ PRŮMYSL VYPUSTIL DO OVZDUŠÍ HISTORICKY NEJMÉNĚ PRACHU

20.12.2013 15:09

Velké a střední průmyslové podniky vypustily v loňském roce do ovzduší historicky nejméně prachu za celou dobu sledování. Vyplývá to ze Situační zprávy o kvalitě ovzduší na území Moravskoslezského kraje za rok 2012, kterou stejně jako v předcházejících letech projednali krajští radní. O meziročním vývoji emisí ze všech skupin zdrojů znečišťování ovzduší na území kraje a změnách v kvalitě ovzduší na své dnešní (19. 12.) schůzi diskutovali i krajští zastupitelé.

„Poslední čísla za rok 2012 jasně ukazují, že velký průmysl vypustil historicky nejméně emisí prachu za celou dobu sledování. Například v roce 1995 velké a střední podniky vyprodukovaly přes 32 tisíc tun prachu, v roce 2003 přes 5 tisíc tun a v roce 2012 již jen zhruba 2 tisíce tun prachu,“  konstatoval náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík s tím, že krajský úřad průběžně přezkoumává závazné podmínky integrovaných povolení pro podniky, prověřuje, zda při své produkci využívají nejlepší dostupnou techniku, popřípadě jim zpřísňuje emisní limity, a to na úroveň limitů pro v současné době nejlepší dostupné techniky k omezování emisí, tzv. BAT.

 

Zprávy o kvalitě ovzduší a emisní situaci v Moravskoslezském kraji od roku 2004 jsou dostopné na ZDE

 

Podotkl, že i když průmyslové podniky díky nemalým investicím do ekologických opatření za posledních dvacet let své emise výrazně snížily, stále nemůžeme být spokojeni s kvalitou ovzduší v našem kraji. „Na znečištění ovzduší se podílejí i další zdroje, jako jsou lokální topeniště, doprava nebo zdroje za hranicemi. Největší vliv na kvalitu ovzduší mají meteorologické podmínky, především v období zimních inverzí,“ vysvětlil náměstek hejtmana Daniel Havlík.

Zdůraznil, že další zdroje znečištění sleduje krajský úřad stejně důkladně jako průmyslové podniky a snaží se přispět k minimalizaci těchto emisí. „Budeme například pokračovat v takzvaných kotlíkových dotacích, to znamená, že obyvatelé Moravskoslezského kraje budou moci získat dalších celkem 60 milionů korun na výměnu starého kotle za nový ekologický. Čtvrtá výzva po předkládání žádostí o poskytnutí dotace bude zřejmě vyhlášena příští měsíc. Kraj bude i v příštím roce -častěji než mu to ukládá zákon - čistit silnice, pokračovat ve výsadbě izolační zeleně kolem komunikací a další,“  dodal náměstek hejtmana Daniel Havlík.

Grafy: Vývoj emisí prachu v Moravskoslezském kraji v jednotlivých letech 2002 - 2012 ze sledovaných skupin zdrojů a vývoj imisí prachu – suspendovaných částic PM10  v Moravskoslezském kraji v jednotlivých letech 2002 - 2012.

 

VELKÝ PRŮMYSL VYPUSTIL DO OVZDUŠÍ HISTORICKY NEJMÉNĚ PRACHU

VELKÝ PRŮMYSL VYPUSTIL DO OVZDUŠÍ HISTORICKY NEJMÉNĚ PRACHU