Více času na podstatné

Veřejná konzultace k návrhům harmonizované klasifikace a označování pro 2 látky

05.11.2013 08:06

Evropská agentura pro chemické látky vyzývá k veřejné konzultaci v termínu do 13. 12. 2013 k návrhům harmonizované klasifikace a označování pro tyto látky:

  • Methanol (CAS 67—56—1) se používá jako palivo, při čištění odpadních vod a při výrobě bionafty. Dále se používá při výrobě mnoha výrobků pro domácnost a jako rozpouštědlo nebo nemrznoucí přísada např. do barev, čističů karburátorů a tekutin pro mytí předních skel aut. Methanol už je závazně klasifikován. Itálie navrhuje methanol klasifikovat ještě jako toxický pro reprodukci, protože byly prokázány nepříznivé účinky na vývoj plodu v těle matky. Přijetí tohoto návrhu by znamenalo zákaz použití methanolu do některých spotřebních výrobků.
  • 2—(4—tert—butylbenzyl)propionaldehyde (CAS 80—54—6) se používá jako vůně do kosmetických prostředků, do pracích a čistících přípravků. Návrh klasifikovat látku jako toxickou pro reprodukci předložila společnost BASF SE, Německo.

Komentáře mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce do 13. prosince 2013 formou elektronického formuláře v tabulce na internetových stránkách ECHA, kde jsou k jednotlivým látkám uvedeny další podrobné informace.

Připomínky obdržené během veřejné konzultace budou pravidelně zveřejňovány.

 

Další informace:

Harmonizovaná klasifikace a označování

 

Zdroj: MPO