Více času na podstatné

Veřejná konzultace: Odpad z elektrických a elektronických zařízení

06.09.2023 17:43

Evropská komise zveřejnila k připomínkování veřejnou konzultaci k odpadu z elektrických a elektronických zařízení. V rámci posouzení by se mělo prozkoumat, zda jsou cíle a oblast působnosti směrnice (o odpadech z elektrických a elektronických zařízení z roku 2012) i nadále použitelné a dostatečné, a to s ohledem na současné i budoucí potřeby. Směrnice cílí na předcházení nepříznivým dopadům výroby OEEZ a nakládání s nimi nebo jejich snížení, snížení celkových dopadů využívání zdrojů a v neposlední řadě na zlepšení účinnosti využívání zdrojů. 

Za účelem dosažení těchto cílů stanoví směrnice mimo jiné opatření pro sběr OEEZ odděleně od netříděného komunálního odpadu, pro jejich řádné zpracování (využití a recyklaci) a pro podporu opětovného použití (přípravu k němu). Stanoví ambiciózní cíle pro sběr, které se postupem času zvyšují, kombinované cíle týkající se přípravy k opětovnému použití a recyklace a také cíle v oblasti využití.

Směrnice zahrnuje rozšířenou odpovědnost výrobce, podle níž jsou výrobci elektrických a elektronických zařízení (EEZ) povinni financovat sběr a zpracování OEEZ.

 

Dokuemnt ke stažení:

EU 103_23 EK Odpad z elektrických a elektronických zařízení