Více času na podstatné

Vláda zařadila mezi významné lokality pouze labské kaňonovité údolí

02.05.2016 16:47

Vláda dnes zařadila kaňonovité labské údolí mezi evropsky chráněná území, Louky u Přelouče nikoli. Na seznam Natura 2000 chce tyto dvě lokality doplnit Evropská komise. Ministr životního prostředí Richard Brabec novinářům řekl, že nyní bude kabinet čekat, jak se Brusel k jejímu kroku postaví.

„Nesl jsem na vládu materiál, který se týkal doplnění národního seznamu evropsky významných lokalit. Vláda rozhodla, že bude na seznam zařazena jedna z těch lokalit, Porta Bohemica,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. „My takto odpovíme Evropské komisi a uvidíme, jaká bude reakce ze strany Evropské komise,“ uvedl ministr životního prostředí.

Původně mělo Česko poslat své vyjádření do minulého úterý. Ministerstvo Brusel požádalo o prodloužení termínu o měsíc, komise však žádosti nevyhověla.

Pokud se lokality na seznam nedostanou vůbec, vnitrozemská vodní doprava může přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací. Brusel také už rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi.

 

Přehled bodů jednání vlády (2.5.):

  • Reakce vlády na zahájené infringementové řízení z důvodu vyhlášení lokalit Natura 2000 v nedostatečném rozsahu - schváleno s vyjímkou
  • Informace o možnosti přednostního využití hnědého uhlí z lomu Bílina pro potřeby teplárenství - pro informaci