Více času na podstatné

Vláda: MPO má za úkol zanalyzovat možné varianty řešení regulace cen ve vodárenství.

04.06.2014 17:48

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) má do konce listopadu zanalyzovat možné varianty koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství. Vyplývá to z dnes schváleného materiálu, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka. "MPO má za úkol analyzovat navrhované varianty, konečný termín je konec listopadu. Pokud bude tlak ze strany Evropské komise, tak jsme schopni i lhůtu zkrátit. Následně vláda přijme koncepční rozhodnutí a pak se připraví příslušné zákony," uvedl Sobotka. Počet navrhovaných variant se zúžil na dvě, přičemž podle jedné z nich by měl ceny vody upravovat Energetický regulační úřad (ERÚ). Druhá varianta počítá s ponecháním současného roztříštěného stavu, ovšem s lepší koordinací činnosti. Vodárenské firmy nesouhlasí s možností, aby regulace spadala pod ERÚ. Tvrdí, že změna by zdražila vodu. Od možnosti vzniku úplně nového regulátora vláda upustila.

 

Výsledky jednání vlády (4.6.2014)

Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství
č.j. 450/14 - bod 13 schůze vlády 28.5.2014
Předkládají: ministr průmyslu a obchodu, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, ministři zemědělství a životního prostředí
Výsledek jednání vlády: Schváleno.

 

Aktualizace Strategie financování implementace směrnice Rady 91/676/EHS o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (nitrátová směrnice)
č.j. 562/14
Předkládá: ministr zemědělství
Výsledek jednání vlády: Schváleno.

 

 

Zdroj: ČTK, Vláda ČR