Více času na podstatné

Vliv ohňostrojů na kvalitu ovzduší

30.12.2017 11:37

Ohňostroje a zábavná pyrotechnika jsou nedílnou součástí silvestrovských oslav. Každoročně jsou tak na přelomu roku měřeny vyšší koncentrace některých škodlivin. Mimo silvestrovských oslav je pak z hlediska ohňostrojů významná i jejich každoroční přehlídka a soutěž profesionálních skupin nazvaná Ignis Brunensis.

Ta probíhá začátkem června na hradě Špilberku a na brněnské přehradě, kde v posledních dvou letech proběhla kampaňová měření zaměřená právě na kvalitu ovzduší během ohňostrojů. Měření kvality ovzduší bylo zaměřeno na analýzu vybraných prvků a množství suspendovaných částic frakce PM10. Odběrová lokalita se nacházela v přístavišti brněnské přehrady, kde stála i tribuna s velkým počtem diváků. Lokalita nebyla od odpaliště stíněna zástavbou ani výrazněji ovlivněna dopravou.

Z hlediska jednotlivých škodlivin byly sledovány ty, které mají dle platné legislativy imisní limit (PM10, Pb, As, Ni, Cd), a z hlediska jednotlivých prvků také ty, které jsou pro ohňostroje charakteristické, čili prvky barvící plamen (Na, Mg, K, Ba, Sr, Cu, Ti). Hodinové koncentrace suspendovaných částic frakce PM10 byly stanovovány radiometrickou metodou, 24 hodinové koncentrace gravimetricky odběrem částic na filtr. Ve vzorku odebraném na filtr pak bylo stanoveno zastoupení jednotlivých prvků pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázanou plazmou (ICP-MS).


Během kampaní byly rovněž sledovány meteorologické podmínky, zejména pak rychlost a směr větru. V roce 2015 probíhala v rámci akce Ignis Brunensis měření během dvou ohňostrojů a v obou případech bylo proudění větru příznivé pro měření – kouřová vlečka byla nesena přímo na přístaviště, kde probíhaly odběry. V roce 2016 byly proměřeny 4 ohňostroje, v polovině případů proudil vítr směrem na přístaviště, v jednom případě bylo téměř bezvětří a v jednom případě bylo proudění opačné.

Suspendované částice PM10


Suspendované částice frakce PM10 (z angl. particulate matter) představují pevné nebo kapalné částice aerodynamického průměru ≤ 10 μm rozptýlené ve vzduchu. Naměřené koncentrace byly srovnány s hodnotami naměřenými na stanicích státní sítě imisního monitoringu v Brně. Výsledky ukázaly, že koncentrace v jednotlivých lokalitách měly velmi podobný trend a téměř se nelišily. Ve dnech, kdy probíhaly ohňostroje, byly v lokalitě přístaviště naměřeny jen velmi mírně zvýšené průměrné denní koncentrace oproti ostatním lokalitám.

V hodinových koncentracích byly patrné koncentrační píky vždy v době ohňostrojů, když převládalo proudění větru směrem k přístavišti (4. a 8. 6. v 22:00, viz. Obr. 1). Koncentrace přesáhly v hodinové koncentraci 100 μg.m- 3, avšak tyto vysoké koncentrace byly měřeny pouze v dané hodině, poté došlo k výraznému poklesu. Při ohňostroji 11. 6. byl pík v hodinových koncentracích podstatně menší (maximum dosáhlo 60,7 μg∙m–3), dne 15. 6. ji žádný pík nebyl.

Hodinové koncentrace ostatních škodlivin reagovaly na ohňostroje pouze mírně (oxidy dusíku – může být spojeno s příjezdem a odjezdem automobilů z přehlídky) nebo vůbec (SO2, CO). Výrazněji se tedy ohňostroje projevily pouze na koncentracích PM10. Tyto nárůsty koncentrací se velmi dobře shodují s nárůstem koncentrací PM10 během silvestrovských oslav, kdy kolem půlnoci dojde k výraznému nárůstu koncentrací zejména městských stanic vlivem emisí ze zábavní pyrotechniky. Například v Praze se z 31. 12. 2016 na 1. 1. 2017 pohybovaly průměrné hodinové koncentrace okolo 100 μg∙m–3, kolem půlnoci se však koncentrace přiblížily až dvojnásobku. Obdobná situace panovala i v Brně, kde se však koncentrace ojediněle vyšplhaly až nad 250 μg∙m–3 z původních zhruba 100 μg∙m–3. Obdobná situace panovala i na Ostravsku, kde maxima bylo dosaženo na stanici ve Frýdku-Místku (350 μg∙m–3).

 

Celý článek je dostupný předplatitelů v rubrice Odpadové fórum - ZDE

 

Škodliviny vznikající pří odpalování pyrotechniky

Odpalování pyrotechniky je také významným zdrojem znečištění ovzduší. Mezi znečišťující látky uvolňované při hoření nebo výbuších patří hlavně velké množství prachu, ale také oxidy síry, oxidy dusíku nebo extrémně toxické dioxiny. Pro zářivé barvy pyrotechnických efektů se používají převážně soli těžkých kovů. Proto jsou ohňostroje značným zdrojem znečištění ovzduší olovem, bariem, stronciem, hliníkem nebo draslíkem. Německý úřad pro životní prostření (UBA) spočítal, že silvestrovské ohňostroje v zemi zamoří ovzduší asi 4000 tunami poletavého prachu, To je pro představu či srovnání více, než vyprodukují výfuky všech německých automobilů za celý měsíc.

Zdroj: Rozhlas.cz