Více času na podstatné

Výhoda rychlejšího zpracování registrační dokumentace podle nařízení REACH

21.03.2018 15:28

Pokud předložíte registrační dokumentaci ještě do konce března, obdržíte rozhodnutí agentury ECHA o registraci do tří týdnů. Při předložení v dubnu nebo v květnu, může trvat až 3 měsíce, než rozhodnutí ECHA dostanete.

Společnosti, které předloží svoji registrační dokumentaci do konce března, obdrží od agentury ECHA rozhodnutí o její úplnosti do 21 dnů od data podání. U dokumentací předložených později může být termín vyrozumění žadatele o registraci až koncem srpna 2018. Tato doba je stanovena nařízením REACH, aby měla ECHA dostatek času ke zpracování vysokého počtu registrací podaných koncem lhůty tj. 31. května 2018.

Před předložením dokumentace je nutné spustit nástroj pro ověření v aplikaci IUCLID jak v datovém souboru, tak i v dokumentaci ke zjištění, zda jsou poskytnuty všechny požadované informace. Pokud nebudou zjištěny nedostatky, lze dokumentaci předložit. To však neznamená, že dokumentace je kompletní. Zaměstnanci agentury ECHA mohou ručně zkontrolovat některé části dokumentace a tyto kontroly úplnosti nemusí být shodné s nástrojem pro ověření. Proto doporučujeme seznámit se blíže s těmito manuálními kontrolami.

Hlavní žadatelé o registraci by měli dokumentaci předložit s dostatečným časovým předstihem, aby i ostatní členové společného podání měli do 31. května 2018 dostatek času pro předložení dokumentace týkající se konkrétní společnosti.

Portál REACH-IT je od 16. března 2018 k dispozici pro předkládání registrační dokumentace 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Může být uzavřen v pondělí ráno od 7:00 do 10:00 hodin helsinského času kvůli plánované údržbě. Helpdesk agentury ECHA bude k dispozici vždy během pracovní doby ECHA.

 

Další informace:

 

 

Zdroj: MPO