Více času na podstatné

XXI. zasedání Fóra pro výměnu informací o BAT

30.11.2020 16:53

XXI. zasedání Fóra pro výměnu informací o BAT se z důvodů koronavirových opatření nekonalo za fyzické účasti, byl připraven soubor aktuálních informací, které jsou k dispozici formou prezentací.

Jak jsme již avizovali v aktualitě ze dne 21. 10. 2020, letošní ročník Fóra se, bohužel, nemohl konat prezenčně. Abychom zajistili výměnu informací a jejich dostupnost nejširší veřejnosti, připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem zemědělství, Českou inspekcí životního prostředí a CENIA, českou informační agenturou životního prostředí soubor prezentací s aktualitami z oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik (BAT).

Prezentace BREF v kompetenci MPO se týkají přípravy nového BREF „Čištění odpadních plynů z chemického průmyslu“, u kterého se předpokládá konání Final meetingu v roce 2021.  Ve finiši je revize BREF "Zpracování železných kovů" a v rámci Final meetingu nyní probíhají webináře.  Dokončuje se revize BREF "Textilní průmysl", Final meeting se bude rovněž konat pravděpodobně v roce 2021. V rámci revize BREF "Kovárny a slévárny" probíhal v letošním roce sběr dat formou dotazníků.  Téměř na počátku je revize BREF "Keramický průmysl", kde se očekává Kick-off meeting na počátku roku 2021.

Prezentace Ministerstva životního prostředí je zaměřena na podrobný souhrn aktuálních informací z oblasti IPPC jak na úrovni evropské, tak národní za uplynulý rok a výhled na další období.

Příspěvek Ministerstva zemědělství se zaměřil na prezentace aktivit BAT centra Brno a BAT centra Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Vaše odborné dotazy můžete směrovat na pracovníky Odboru průmyslové ekologie ing. Janu Kozmíkovou, vedoucí oddělení udržitelného rozvoje průmyslu kozmikova@mpo.cz, RNDr. Marcelu Blahutovou blahutova@mpo.cz nebo ing. Michala Kulhavého kulhavy@mpo.cz.

Věříme, že se příští rok budeme moci setkat na dalším jednání Fóra pro výměnu informací.

 

 

Zdroj: MPO