Více času na podstatné

Za porušení zákona o odpadech dostal podnikatel pokutu 300 tisíc korun

10.07.2020 17:14

Pokutu 300 tisíc korun uložili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Hradce Králové fyzické osobě oprávněné k podnikání, Stanislavu Brentnerovi, za porušení zákona o odpadech. Podnikatel provozoval mobilní zařízení určená ke sběru a výkupu odpadů v rozporu se schválenými provozními řády a dále nakládal s odpady v zařízeních, která k tomu nebyla podle zákona určena.

„Podnikatel postupoval v rozporu s provozními řády, když v roce 2018 převzal do schválených mobilních zařízení cca 5850 tun různých druhů stavebních odpadů a nepředal je jiné oprávněné osobě, kdy část z nich, cca 1058 tun, byla do těchto zařízení  převzata pouze evidenčně. V různých časových obdobích roku 2018 dále nakládal na místech k tomu neurčených s cca 8360 tunami odpadů. Konkrétně se jednalo o stavební odpady a odpadní škváru v lokalitě Dubenec a odpadní škváru v lokalitě Lanžov, kde bylo účelem vyrovnání terénních nerovností, i přes to, že se jednalo o pozemky pod ochranou zemědělského půdního fondu. Výsledky našich analýz ale ukázaly, že uvedené odpady pro to nejsou vhodné,“ řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Podnikatel se proti rozhodnutí ČIŽP odvolal k Ministerstvu životního prostředí. To ale jeho odvolání zamítlo a sankce 300 tisíc korun nabyla 30. dubna 2020 právní moci.