Více času na podstatné

Za porušení zákona o vodách uložili inspektoři ČIŽP společnosti Březovská zemědělská dvě pokuty za více než 200 tisíc korun

15.08.2019 13:43

Inspektoři z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ostravě uložili společnosti Březovská zemědělská, a. s. dvě pokuty za porušení zákona o vodách. Přes 140 tisíc korun za odběr podzemních vod bez povolení a 65 tisíc korun za nakládání se závadnými látkami. Pokuty nabyly právní moci 2. srpna 2019.

„Březovská zemědělská, a.s. je vina tím, že od ledna 2017 do května 2019 odebrala podzemní vody z vrtu na pozemku v k. ú. Březová u Vítkova v areálu střediska živočišné výroby Březová v množství 2 025,1 m3 bez povolení vodoprávního úřadu. Tím porušila vodní zákon a dostala pokutu 141 757 korun,“ řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě.

Další pokutu 65 tisíc korun uložili inspektoři ČIŽP společnosti také za porušení vodního zákona. Firma nakládala se závadnou látkou - hnojůvkou v areálu střediska ŽV Březová v místě silážních žlabů, které využívala jako pevné hnojiště tak, že nezamezila jejímu úniku na nezpevněnou plochu vedle jímky silážních žlabů zachycující hnojůvku z hnoje skladovaného v silážním žlabu. V tekuté složce vzniklého podmoku bylo zjištěno znečištění a došlo tak k ohrožení kvality podzemních vod při jejím průniku půdními vrstvami. Firma také nakládala bez schváleného havarijního plánu se 107 tunami závadných látek – s tuhými průmyslovými hnojivy ve středisku mechanizace v Březové v objektu „Nové haly na mechanizaci“.