Více času na podstatné

Zaručené úspory energie při renovaci objektů

03.10.2016 09:45

 

Úspory energie jsou poslední dobou stále častějším tématem. Jedním ze způsobů, jak realizovat energeticky úsporná opatření, který je v poslední době stále více preferován, je poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem v podobě metody EPC.

 

Charakteristika metody EPC

Metoda EPC (z anglického výrazu Energy Performance Contracting) představuje netradiční přístup k energetickému hospodářství, který umožňuje spotřebiteli energie dosáhnout úspory energie a tím také snížit provozní náklady. Spotřebitel energie obvykle; nemusí předem vynaložit prakticky žádný kapitál, protože úhrada potřebné investice je splácena z budoucích přínosů projektu.

Jde o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem, kdy poskytovatel energetických služeb navrhne renovaci technologických zařízení, navržená opatření zrealizuje a dokonce uhradí, a smluvně se zaručí, že privátně investované finanční prostředky budou návratné z budoucích úspor provozních nákladů souvisejících s úsporou energie. Proto zákazník, kterým je většinou veřejnoprávní subjekt, má jistotu, že další finanční prostředky nebude potřebovat a o nainstalované zařízení bude dobře postaráno.

EPC se často chápe v zúženém pojetí jako netradiční metoda financování a spotřebitelé o ni mají zájem především proto, že jim usnadní přístup ke zdroji financí. Podstatné na poskytování energetických služeb formou projektu EPC jsou podmínky, za kterých je projekt realizován:

  • dodavatel smluvně ručí za sjednaný objem úspor energie,
  • investice jsou spláceny z dosažených úspor provozních nákladů,
  • dodavatel přebírá část rizik spojených s realizací, případně i se splácením investice.

 

Předání rizik od zákazníka na dodavatele

Převzetí rizik lze poměrně dobře ilustrovat na porovnání, kdy při běžném způsobu renovace energetického hospodářství v objektech je nejprve projektantem zpracována projektová dokumentace pro předem navržené určité řešení, a poté je vybrána firma, která naprojektované řešení provede. Takto zrealizovanou renovaci pak provozuje buď zadavatel sám, anebo externí firma, která provozuje zdroj energie, nebo se výjimečně stará o chod celého energetického hospodářství.

Je velmi vhodné zajistit zpracování analýzy, pro zjištění co je třeba renovovat a zda je vhodné využít právě metodu EPC. Zpracování takové analýzy je dotačně podporováno z programu EFEKT, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, takže podstatnou část finančních prostředků na kvalitní přípravu lze získat z dotace. Pokud jsou objekty vhodné, je vybírán poskytovatel energetických služeb, který navrhne v rámci vypsané veřejné zakázky co nejkomplexnější a nejoptimálnější řešení, na které po podpisu smlouvy na základě svého návrhu zpracuje projektovou dokumentaci pro smluvně sjednaná úsporná opatření, nainstaluje je, uhradí potřebnou investici a následně ručí zato, že smluvně sjednaného objemu úspor energie bude dosaženo. Pokud by se tak nestalo, rozdíl uhradí na základě ročních „vyúčtování“ zadavateli. Je tedy zřejmé, že namísto několika dodavatelů, kterým samostatně nejde o úspory prostředků, je vybrán jeden dodavatel, se kterým je jednáno od počátku po dobu několika let a který ručí za výsledek projektu.

Posledním rokem je hledána v podobě pilotních EPC projektů uplatnění i pro státní rozpočtové organizace, které profinancování investice zapůjčením a splácením není přípustné. Je navrženo úhrada investice z jiných finančních zdrojů s tím, že zůstane zachován základní princip metody EPC, kterým je smluvní zaručení dosažitelného objemu úspor energie.

 

Příprava projektu EPC

Každý energeticky úsporný projekt začíná tím, že se vlastník nebo provozovatel určitého objektu rozhodne, že bude energetický systém rekonstruovat. V návaznosti na tyto úvahy by si měl vlastník nebo provozovatel coby investor zjistit, jaké možnosti připadají v úvahu, a rozhodnout se, jakým způsobem a v jakém rozsahu je vhodné rekonstrukci energetického zařízení provést. Obvykle je vhodné připravit komplexní řešení, ale ne vždy se k tomu přistupuje, protože poměrně často jsou realizována jen dílčí opatření.

Příprava projektu je velmi důležitá pro kvalitu a dobré výsledky celého projektu. Jednoznačně platí, že čím lépe je projekt připraven, tím lepší výsledky bude přinášet po dlouhou dobu. Velmi se vyplatí najít vhodného partnera pro přípravu projektu EPC, který může správným nastavením celého procesu ušetřit velké finanční prostředky v uspořených nákladech, u kterých by při standardní realizaci vlastník objektu obvykle vůbec nezjistil, že je může získat.

 

Vhodné typy opatření

Mezi vhodná energeticky úsporná opatření, která jsou obvykle řešena v rámci projektu EPC, patří následující opatření:

  • organizace řízení spotřeby energie v podobě důsledného provádění energetického managementu,
  • instalace systému měření a regulace spotřeby energie,
  • instalace různých technologických zařízení, kdy může jít o rekonstrukci stávajících zařízení nebo o instalaci nových zařízení.

Po realizaci opatření předává firma energetických služeb instalovaná zařízení do majetku vlastníka objektu a zároveň začíná průběžně sledovat proces spotřeby energie, vyhodnocuje úspory energie a garantuje dosažení smluvně sjednaného objemu úspor energie.

 

Vztah metody EPC k zákonu o veřejných zakázkách

Metoda EPC byla představena české energetické veřejnosti v roce 1992 a záhy byla aplikována v podobě několika projektů. Přijetím prvního znění zákona o veřejných zakázkách v roce 1995 byl rozvoj EPC částečně zbrzděn, protože zpočátku se hledal způsob, jak „soutěžit“ komplexnost řešení energeticky úsporných projektů od návrhu energeticky úsporných opatření, přes zpracování projektové dokumentace, realizaci opatření až po postupné splácení vynaložené investice a ručení za dohodnutý objem úspor. Postupně se však řešení našlo a za uplynulých dvacet let bylo touto metodou realizováno přibližně 200 projektů. Dnes již probíhají výběrová řízení pro veřejné zakázky na poskytování energetických služeb metodou EPC standardně a již deset let převážně formou jednacího řízení s uveřejněním.

 

Opatření stavebního charakteru a EPC projekty

Občas se vyskytuje názor, že stavebně konstrukční úpravy budov spočívající v zateplení pláště a výměně oken je možno hradit z dosažených úspor a tedy použít pro ně metodu EPC. Tato představa je přijatelná jen zcela výjimečně a pouze doplňkově. Stavební opatření jsou z úspor návratné v poměrně dlouhém časovém horizontu (obvykle 20 let a více) a kromě toho jsou podobné konstrukční zásahy definitivní a následně již nedokážou reagovat na měnící se vnější a vnitřní podmínky objektů.

Pokud stav pláště a oken vyžaduje stavební úpravy z hlediska vzhledu nebo fyzického stavu, lze projekt EPC se stavebními úpravami časově spojit, ovšem lze doporučit, že financování každé z těchto dvou částí je vhodnější provést zvlášť. V posledních letech se objevily projekty, ve kterých jsou spojována řešení stavebních prvků financována z podstatné míry dotačními prostředky (většinou z OPŽP) s projekty řešenými metodou EPC.

 

Uplatnění metody EPC

Projekty řešené metodou EPC se objevují zejména ve veřejném sektoru a většinou u objektů v majetku měst. Velmi časté bývají tyto projekty ve školství (základní, střední i vysoké školy), ve zdravotnictví (nemocnice, polikliniky, léčebny) a u ostatních veřejných budov (plavecké bazény, zimní stadiony, kulturní a administrativní objekty). Projekty EPC však nacházejí své uplatnění i v privátním sektoru. Bylo by možné vyjmenovat dlouhou řadu dobrých příkladů projektů, které byly a stále jsou vlastníky objektů velmi oceňovány, ale to není záměrem tohoto článku a informace o většině takových projektů je možné najít na internetu.

Velký potenciál projektů EPC je stále ve státním sektoru, který čeká na svou příležitost v prostředí soudních budov, policejních objektů, kasáren a dalších armádních areálů nebo objektů věznic. Je možné, že se státní sektor již brzy dočká realizace pilotních projektů.

 

Podpora komplexních řešení z hlediska úspor energie

Oproti realizaci dílčích úsporných opatření je vždy mnohem výhodnější připravit komplexní řešení z hlediska energeticky úsporných opatření, protože dochází k optimálnímu dosažení úspory provozních nákladů souvisejících se spotřebou energie při optimálním vynaložení investičních nákladů.

Z programu EFEKT, který administruje Ministerstvo průmyslu a obchodu, je již několik let podporováno zpracování analýzy vhodnosti objektů pro metodu EPC. Od roku 2017 však podporována z programu EFEKT podporována také kvalitní příprava energeticky úsporných projektů v podobě komplexních řešení, kdy bude zpracováno energetické posouzení nebo studie proveditelnosti všech úsporných opatření se specifikací investičních potřeb na realizaci navrhovaných opatření a zejména bude odhadnut objem snížení provozních nákladů souvisejících se spotřebou energie, kterého může být dosaženo. V případě řešení projektu metodou EPC navíc dojde k tomu, že dosažení smluvně sjednaného objemu úspor energie bude poskytovatelem energetických služeb zaručeno.

 

Vliv evropská směrnice o energetické účinnosti

Pro rozšiřování a podporu energetických služeb se stalo velmi podstatným krokem v roce 2012 přijetí směrnice Evropského Parlamentu a Rady o energetické účinnosti (2012/27/ES), která je v současné době aplikována do praxe ve všech členských státech. V českých podmínkách za implementaci směrnice zodpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Směrnice pojmenovává cíle, kterých je třeba v rámci Evropské unie dosáhnout a specifikuje nástroje, jakých je vhodné pro dosažení cílů použít. Jedním z hlavních nástrojů je široká podpora rozvoje energetických služeb, zejména v podobě využití metody EPC. V tom smyslu je již zpracováno a zveřejněno na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu několik dokumentů a jde zejména o vzorovou smlouvu poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem, metodika přípravy a realizace EPC projektů ve veřejném sektoru nebo etický kodex pro EPC projekty.

Významnou součástí směrnice je specifikace povinností, co mají členské státy změnit v legislativním prostředí a jakými oblastmi by bylo vhodné se prioritně zabývat. Konkrétním příkladem aplikace směrnice do praxe v českých podmínkách je novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, která je v platnosti od 1. července 2015. V novele zákona je kromě jiného definována podstata poskytování energetických služeb a také jsou vyjmenovány náležitosti smluvního vztahu při poskytování energetických služeb, které obsahují mimo jiné důležitý bod, že ve smlouvě má být obsažena specifikace zaručených nákladů nebo úspor energie.

 

Nenechte si ujít!

 

 

Autor: Ing. Vladimír Sochor, ředitel odboru energetické účinnosti a úspor MPO

Zdroj: Odpadové fórum (10/2016)