Více času na podstatné

Změny legislativních pravidel vlády

05.01.2018 10:12

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán před Vánocemi navrhl změny legislativních pravidel vlády. Podle záměru se mají například omezit připomínková místa i zjednodušit celý proces tzv. připomínkového řízení.

Například Ministerstvo financí (MF) požaduje, aby o právo uplatňovat zásadní připomínky přišly odbory (ČMKOS) a zástupci zaměstnavatelů (SP ČR). „Nesystémovost je dána i tím, že dané organizace z povahy věci sledují partikulární zájmy, které jsou navíc protichůdné.  Negativní zkušenosti s touto nedávnou změnou potvrdila i aplikační praxe, kdy prostřednictvím těchto organizací jsou často uplatňovány připomínky jiných připomínkových míst, které právo uplatnit rozpor nemají, čímž je obcházen smysl celé normy“, stojí v návrhu MF.

MF také navrhuje zavést institut zkráceného řízení v Legislativní radě vlády (LRV), pokud o to předkladatel požádá, které by spočívalo v tom, že by se lhůta k projednání zkrátila ze současných 60ti dnů na 30 a normu by projednalo společné zasedání členů jednotlivých komisí i LRV. Více ZDE

 

 

Zdroj: https://www.ceska-justice.cz