Více času na podstatné

Dočasnou úpravu zákona EIA má mít ČR na podzim

20.01.2014 08:15

Legislativu, která by alespoň dočasně upravovala posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) podle evropských pravidel, by mohla mít ČR letos na podzim. Po jednání v Bruselu to sdělil ministr životního prostředí končící úřednické vlády Tomáš Podivínský. Praha postup rozděluje do dvou fází, první z nich je právě přijetí alespoň provizorní zákonné úpravy. Finální řešení by mělo být platné od roku 2016. "To bude vyžadovat významnou legislativní revizi, budou zásahy do stavebního povolení, do územního povolení," poznamenal dnes ministr.

Evropská komise vede proti Česku řízení pro porušení smlouvy o fungování EU za to, že nedostatečně zapracovala evropský předpis k EIA do české legislativy. Nevyhovující česká úprava je z roku 2001. Změna českých zákonů v této oblasti nejpozději od roku 2016 je jednou z podmínek, aby Česko mohlo vůbec začít čerpat peníze z evropských fondů v nynějším finančním období.

 

Související článek:

Ministr Podivínský představí v Bruselu provizorní řešení legislativní úpravy zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA)

 

Zdroj: ČTK