Více času na podstatné

ECHA vytvoří do konce roku 2019 novou databázi o předmětech s obsahem nebezpečných chemických látek uvedených v Kandidátském seznamu

06.08.2018 14:18

Nová databáze bude určena zejména pro podnikatelské subjekty zpracovávající odpady a recyklované materiály a pro spotřebitele.

Nová databáze bude obsahovat informace zaslané ECHA společnostmi, které vyrábí, dováží nebo prodávají předměty s obsahem látek vzbuzujících mimořádné obavy a zařazených na Kandidátský seznam.

Požadavek na vytvoření této databáze vyplývá z revidované rámcové směrnice o odpadech, která nabývá účinnosti v červenci 2018. Směrnice je také součástí EU legislativního balíčku o odpadech a příspěvkem do politiky oběhového hospodářství.

Informace budou dostupné podnikatelským subjektům nakládajícím s odpady, aby jim napomohly při jejich zpracování a recyklaci. Cílem je zlepšit řízení rizik chemických látek při zužitkování odpadů a podporovat životní cykly s netoxickými materiály.

Tento nový projekt rovněž posiluje požadavek na dobrou komunikaci mezi účastníky dodavatelského řetězce, kterou předpokládá nařízení REACH a podle kterého společnosti musí komunikovat v dodavatelském řetězci a oznamovat ECHA látky v předmětech uvedené na Kandidátském seznamu.

Databáze má také za cíl pomoci spotřebitelům, aby mohli přijímat informovaná rozhodnutí při výběru bezpečnějších výrobků. Tím se bude také zvyšovat tlak na výrobce, aby v předmětech nahrazovali látky vzbuzující mimořádné obavy.

 

 

Další informace

 
 
Zdroj: MPO