Více času na podstatné

Firma nakládala v nádržích se závadnými látkami bez schváleného havarijního plánu. Dostala pokutu 300 tisíc korun

25.10.2019 15:19

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti AGT-AGROGAST, s.r.o. Z biofermentačního střediska firmy v Blšanech u Loun unikaly látky závadné vodám a nekontrolovatelně zasakovaly do půdy. Navíc provozovatel s těmito závadnými látkami – výluhy ze slámy a drůbežím trusem - nakládal bez schváleného havarijního plánu, čímž porušil vodní zákon.

Inspektoři byli v areálu firmy během roku 2018 celkem na čtyřech kontrolách. Zjistili, že závadné látky vytékaly například z haly s uskladněnou slámou a drůbežím trusem, která měla poškozenou střechu. „Do haly tak stékala srážková voda, smísila se s uskladněným materiálem, a protože hala měla navíc i poškozené stěny, tak tyto závadné látky z haly vytékaly ven na okolní pozemky,“ popsal Pavel Grund, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Podle vodního zákona je přitom každý, kdo zachází se závadnými látkami ve větší rozsahu povinen učinit odpovídající opatření, aby nevnikly do povrchových a podzemních vod, neunikly do půdy a nedocházelo k jejich nežádoucímu smísení se srážkovými vodami.

Odebrané vzorky vod, například z kaluže na pozemku, prokázaly silné znečištění organickými látkami. „Jako přitěžující okolnost inspekce vyhodnotila to, že činnost ve středisku probíhala až do doby kontroly bez havarijního plánu. O jeho schválení firma požádala Městský úřad Louny až po naší kontrole,“ dodal Grund.

Společnost AGT-AGROGAST se proti uložené pokutě odvolala, Ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo. Sankce je pravomocná.